Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Gezicht op de Graafjesbrug bij Kortenhoef', ca.1910,
Olieverf op paneel, 25 x 42 cm,
Gesigneerd: r.o. 'aris knikker'
Aris Knikker (1887-1962)

Schilderijen van Aris Knikker zijn behalve met zijn eigen naam ook met H. Endlich, W. Markenstein en H. Welt(h)er gesigneerd. Het waarom is een complex verhaal over commerciële kunsthandelpraktijken.

Uit een artikel van de heer J.H.F.M. Heerkens Thijssen in het Kunst en Antiek Journaal van juni/juli 2005 blijkt dat de Haagse kunsthandelaar en -schilder Henk Welter graag ongesigneerde schilderijen aankocht, zowel van Aris Knikker als ook van diens broer Jan Knikker Sr., zijn neef Jan Knikker Jr. en verschillende andere kunstenaars, zoals van Arnoud van de Gilst, Jac.L. Jongsma, Cornelis de Bruin en Henk Schallenberg. Dat werk voorziet Welter, samen met zijn broers Henri en Willem, van zijn eigen naam of van H. Endlich (de naam van zijn moeder) of van W. Markenstein (de naam van zijn vrouw). De bron van deze informatie is Welters kleinzoon. Schilderijen met de signaturen Endlich, Markenstein en Welt(h)er kunnen dus heel verschillende scheppers hebben.
Voor een kunstwerk zonder signatuur betaalt de kunsthandelaar zo’n tien gulden, heel aantrekkelijk voor kunstenaars die brood op de plank moeten hebben. Al naar gelang de markt, waarvoor ze bedoeld zijn, geeft de kunsthandelaar ze een signatuur: de namen Endlich en Markenstein liggen goed op de Duitse markt, Welther (met een toegevoegde 'h') doet het goed in Engeland en Amerika.

Aris Knikker is in Haarlem geboren maar heeft het grootste deel van zijn leven in Den Haag doorgebracht. Na zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten aldaar begint hij als plateelschilder op de plateelfabriek van Rosenburg te Loosduinen. Later wordt hij bekend als schilder en tekenaar van plassen en polderlandschappen in de trant van J.H. Weissenbruch. 'Zeer veel van zijn schilderijen zijn vervalst tot een werk van J.H. Weissenbruch', meldt Pieter Scheen in zijn kunstenaarsencyclopedie.

De recensies over het werk van Aris Knikker zijn niet onverdeeld gunstig. Wel jubelt NRC op 17 september 1927: 'Niemand moet het werk van Aris Knikker onachtzaam voorbij loopen. De toon, de harmonie, het prachtige coloriet van "Het oude brugje" zijn bewonderenswaardig.' Het Vaderland schrijft op 19 juli 1933 genuanceerder: 'Men krijgt sterk de indruk, dat Knikker speciaal voor de markt gewerkt heeft; een studie van een boerenerf met wat kippen toont dat hij ook anders en beter kan schilderen.'
Inderdaad, naast seriematige werken (voor de knikkers) heeft Aris fraaiere schilderijen vervaardigd, waar hij zijn eigen naam onder zet, zoals dit sfeervolle, nevelige poldergezicht.