Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Vier bloemen in vaas', 1992
Gouache, 60 x 42 cm,
Gesigneerd: r.o. 'HEK 1992'
Hans Ebeling Koning (1931)

'Eigenlijk ben ik meer een tekenaar. Ik kan wel schilderen omdat ik primitief, vies en knoeierig ben, maar ik houd juist erg van tekenen. Alles wat ik maak is niet-suggererend. Ik deconstrueer de waargenomen werkelijkheid en bouw een nieuwe', zo zegt Johannes Gerardus ('Hans') Ebeling Koning in een gesprek met zijn dochter Sabien (kunsthistorica) in 2013. Voor het tot een schilderij komt volgt hij een vast ritueel van veel tekeningen en 'probeersels met verf'. Zo ziet hij mogelijkheden ontstaan om de fysieke werkelijkheid naar zijn hand te zetten.

De motieven voor zijn werk komen steevast uit zijn directe omgeving, waarbij de natuur zijn grote inspiratiebron is. De natuur, die hij vervormt tot geabstraheerde, vervreemdende, vaak grafisch aandoende elementen. Op zijn website maakt hij onderscheid tussen de schilderijen van vóór en ná 2000. Zijn recenter werk is abstracter. Zo maar uit fantasie iets maken of onbewuste roerselen weergeven is er bij hem niet bij. Nee, Ebeling Koning kan uitvoerig beredeneren hoe elk schilderij is ontstaan. Herkennen we hierin, dat hij gedurende 27 jaar docent tekenen en schilderen is geweest aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) te Enschede en daar steeds uitleg moest geven over compositie en kleurgebruik? Dezelfde academie overigens, waar hij van 1952 tot 1956 zijn opleiding krijgt.

In 1931 wordt Hans Ebeling Koning geboren in Bilthoven. Een jaar later verhuist hij naar Diepenveen (tot 1956). Vervolgens woont en werkt hij in Amsterdam en Den Haag (tot 1962), Enschede (tot 1976), Deventer (tot 1985), Epse (tot 2002) en daarna in Gasselte (Dr.), waar zijn huis te koop staat. Hij is schilder, tekenaar en graficus en creëert zeefdrukken, penseel-, pen- en krijttekeningen, aquarellen, gouaches en olieverven, volgens de kunstenaarsencyclopedie van Jacobs. In 1981 maakt hij een fietstocht door Amerika en rijdt 5000 km van Oregon naar New York City, meldt Wikipedia.

Drie belangrijke prijzen ontvangt Ebeling Koning, te weten de Gerard ter Borch-prijs (eervolle vermelding) in 1961, de SNS Gelderland Kunstprijs in 1994 en de Jeanne Oosting-prijs voor de schilderkunst in 1997. Hij exposeert solo en in groepsverband in musea in Oost Nederland, zoals in het Museum Arnhem, Museum de Fundatie in Heino en Museum Henriette Polak te Zutphen, maar ook in Den Haag (Gemeentemuseum), Amsterdam (Stedelijk Museum) en Schiedam (Stedelijk Museum Schiedam). Verkoopexposities zijn er in tal van galeries, onder meer in De Pol in Pannerden, De Gele Rijder in Arnhem, Espace in Amsterdam, De Krabbedans te Eindhoven, Logement van de Heren van Amsterdam in Den Haag en het Hopmanshuis in Zwolle. Werk van hem is opgenomen in collecties van particulieren, bedrijven, musea en overheden.

De hier afgebeelde bloemen (pioenrozen?) uit 1992 hebben iets beklemmends, wellicht door de kleuren. Dat het gedeelte onder de vaas niet is te duiden, behalve dat het grafisch in balans is met de overige kleurvlakken in de achtergrond, laat ons niet los. Knap!