Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Gabriël', 1988
Olieverf op doek, 200 x 150cm
Gesigneerd m.o. 'j.krebbekx '88'
Jacques Krebbekx (1946)

Dit imposante doek is in 1988, samen met andere werken, geëxposeerd ter gelegenheid van de opening van het kantoorpand van Dr. K.Frans & Partners in Heerlen. Het straalt een zekere rust uit, maar je voelt ook spanning doordat de wereld als het ware op z'n kop wordt gezet. De kunstenaar gaf er indertijd de volgende toelichting bij:
'De vrouwenfiguur is zodanig in de ruimte geplaatst dat het niet duidelijk is of ze zit of ligt of valt. De vormen zijn vast, maar de compositie is zwevend. De vorm links en de stoel stellen de bekende chaise longue van Le Corbusier voor, een stoel waarin men half zit, half ligt.'

Jacques Krebbekx, die de Academie voor opleiding tot tekenleraar in Tilburg doorliep, woont en werkte in Weert. Werkte, want door een verfallergie moest hij het schilderen opgeven. Hij had exposities in binnen- en buitenland en kreeg de 'Prix de Jardin des Modes' in Parijs. Ooit zei hij in een interview: "Echte kunst maakt geen dingen na, noch de werkelijkheid, noch andere schilderijen." En ook: "Kunst maken dat is zwoegen en ploeteren. Mijn werk zweet aan alle kanten. Ik moet wat ik om me heen zie, dat wat ik belangrijk, fascinerend, frappant vind, opnieuw ordenen. Ik moet het eerst opzoeken (...), het moet bestudeerd, verstaan worden. Dan kan ik het opnieuw gaan rangschikken (...) En dan wordt het pas echt." En ook: "Ik heb nooit kunstschilder willen worden, want bij wijze van spreken was ik dat al. (...) Kunst doe je niet voor de lol, maar omdat het moet."

Inmiddels maakt zijn dochter Judith Krebbekx, besmet met het artistieke dna van haar vader, naam als kunstenaar. Ze is opgeleid aan de Rietveld Academie en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en exposeerde in binnen- en buitenlandse galeries en musea. Werk van haar is aangekocht door musea en collectioneurs.