Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Nostalgisch stilleven', 1989,
Olieverf op paneel, 30 x 42 cm,
Gesigneerd: m.o. 'j.landa 1989'
Juliën Landa (1947)

Na een opleiding aan de fotovakschool werkt Juliën Landa van zijn 25e tot zijn 33e jaar als reclamefotograaf. Dan vertrekt hij met zijn vrouw Cecile naar Zuid-Frankrijk om er een nieuw leven te beginnen, aangezien zijn beroep hem op dat moment onvoldoende creatieve voldoening geeft. Na ruim een jaar keren Juliën en Cecile ontnuchterd en financieel blut terug naar Nederland. Eén ding is wel duidelijk geworden: Juliën wil een schilderscarrière starten. Hij kijkt veel rond in musea en galeries, gaat experimenteren en blijkt een natuurtalent: vanaf het begin verkopen zijn schilderijen goed.

Als hij in Den Haag een affiche ziet met de aankondiging van een expositie van de kunstenaar Henk Helmantel slaat de bliksem in. "Ik had nog nooit van die man gehoord, maar het afgebeelde schilderij sprak mij enorm aan. Het vertegenwoordigde alles wat mij in de schilderkunst had aangetrokken. Het was werkelijk schitterend geschilderd. Helmantel had niet alleen de werkelijkheid op een voortreffelijke manier nagebootst, maar er ook nog iets aan toegevoegd (...)." Landa bezoekt de expositie, is laaiend enthousiast en legt contact met de op het Groningse platteland wonende kunstenaar. Gedurende twee jaar ontmoeten ze elkaar intensief, waarbij Landa profiteert van talloze tips van Henk Helmantel, maar ook een eigen handschrift ontwikkelt. Zo groeit Landa uit tot een succesvol schilder van vooral stillevens.

Zijn commerciële achtergrond gebruikt de kunstenaar door van zijn schilderijen posters, stickers en giclée’s te laten maken en die te verkopen. Ook werkt hij mee aan een 'fine arts agenda', waarin werken van hem zijn afgebeeld. Maar er is meer.
Onder de noemer 'art for the wrist' vertelt hij op zijn website www.landastraps.com dat hij ook leren horlogebanden is gaan maken. 'I am used to paint in the morning hours, which leaves me the afternoon for working on the straps. As it is not my core business I only make those straps that I like and they are 100% handcrafted with the utmost care and pride', zo prijst hij zijn unieke handwerk aan.

Op dit olieverf heeft hij oude (medicijn- en apothekers-) flessen en blikjes (o.a. appelstroop van Flipje uit de Betuwe) en een zalfspuit afgebeeld, zodat de nostalgie er vanaf spat.

Kijk ook op: www.julienlanda.nl