Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Krantlezende man op stoel', 1981
Brons (unicum), hoogte 18,5 cm,
Gesigneerd: onder stoelzitting 'HL 81'
Harrie Lenferink (1933)

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw kopen wij dit bronzen beeld rechtstreeks van de kunstenaar in zijn atelier in Tubbergen (Twente) en we zijn er nog steeds enthousiast over! Het bijzondere van dit kunstwerk is dat het niet alleen eenmalig, maar ook in één keer in brons is gegoten. Dat vereist een grote vaardigheid en ervaring van de kunstenaar, gezien ook de fragiele poten en spijlen van de stoel. De krantlezende man is dus niet (met lijm of zo) vastgemaakt op de stoel, wat nog wel eens wordt verondersteld door bezoekers. Een andere, spannende bijzonderheid is dat het gehele kunstwerk stabiel blijft staan, ondanks de topzware indruk die de over zijn krant voorover leunende persoon wekt. De achteloos om de knop van de stoel gehangen pet kan daar nauwelijks van invloed op zijn, maar benadrukt de ontspannen bezigheid. Uiteraard herinnert het beeld ons ook aan de tijd toen een van ons als journalist voor een dagblad werkzaam was, lang voordat internet ons van minuut tot minuut overspoelde met nieuws uit de hele wereld.

Harrie Lenferink, opgeleid aan het Sociaal Pedagogisch Centrum Middeloo in Amersfoort en jarenlang docent beeldend vormgeven, beeldhouwen en bronsgieten, heeft een nauwe band met zijn woonplaats Tubbergen. Zo ontwerpt en giet hij in 1980 voor de gemeente een 16-tal bronzen erepenningen. Weliswaar maakt hij er in 1996 tien bij, maar in 2006 is de gemeente opnieuw door de voorraad heen en is men dringend op zoek naar de kunstenaar, die inmiddels in Spanje blijkt te wonen. Na een verblijf van vijftien jaar in Moraira keert hij echter terug naar zijn vroegere woonplaats en giet een nieuwe serie erepenningen. Eerder maakte hij een bronzen standbeeld, 'De klootschieter', dat op het Raadhuisplein staat en is aangeboden bij het afscheid van Burgemeester C.A. Smal op 15 maart 1994. In januari 2010 geeft hij het startsein voor een overzichtsexpositie van zijn beelden en plastieken in de hal van het gemeentehuis.

Behalve figuratieve en later vooral abstracte bronzen maakt de veelzijdige kunstenaar - die zich ook aan het schrijven van kleine gedichten met een filosofische inslag waagt - organisch gevormde sieraden in zilver en brons.