Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Stadstafereel in Parijs, 1909
Olieverf op doek, 80 x 60 cm
Gesigneerd l.o. 'jacob london 1909'
Jacob London (1872-1953)

Hoe romantisch-nostalgisch is het beeld van dit levendige Parijse plein uit het begin van de vorige eeuw! Nog zonder uitlaatgassen en de hedendaagse hektiek, maar wel met in de verte de vertrouwde Sacré Coeur, die grotesk boven alles uitsteekt. Je kunt er heerlijk bij wegdromen, want denk je eens in wie er rond liepen: Matisse, Zadkine, Picasso, Léger, Van Dongen en vele andere, toen nog (vrijwel) onbekende, maar inmiddels wereldvermaarde kunstenaars.

Jacob London heeft dit stukje Parijs in 1909 fraai en op royaal formaat in olieverf weergegeven. Hij staat vermeld in de kunstenaars-encyclopedie van Pieter A. Scheen, maar is vooral bekend als architect. Jacob London studeerde in zijn geboortestad Haarlem en in Leiden, Amsterdam en Wenen en reisde voor studie doeleinden onder meer naar Noord- en Zuid Amerika, Noord-Afrika, Klein Azië en door geheel Europa.

'Kenners weten de door Jacob London getekende huizen er feilloos uit te pikken. De frivole versieringen van de neobarok en het classicisme verraden zijn poëtische hand. Het huidige museum Kennemerland in Beverwijk is een mooi voorbeeld van zijn stijl, evenals het oude raadhuis in Halfweg', zo lezen we in het tijdschrift Herenhuis van mei/juni 2008. De architect-kunstenaar ontwerpt in het begin van de 20ste eeuw veel villa's en landhuizen met name in Haarlem en omgeving. In 1912 vraagt hij in Hilversum een vergunning aan voor de bouw van een villa, waarin hij zelf gaat wonen. In deze omgeving verrijzen vervolgens talloze voorname, door hem getekende huizen. In 1921 verhuist hij binnen Hilversum naar het landhuis 'Middlesex' aan de Soestdijkerstraatweg, waar hij ook zijn architectenbureau vestigt en zijn schildersatelier heeft. Op hetzelfde terrein wonen ook zijn chauffeur, zijn dienstbode en zijn tuinman. London blijft hier tot zijn dood wonen. Het complex bestaat nog steeds en is intussen gerestaureerd en geheel in de sfeer van toen terug gebracht.

Hoewel hij dus een eigen schildersatelier had en niet onverdienstelijk schilderde, heeft zijn roem als architect die van kunstschilder volledig overtroffen. Wij prijzen ons echter gelukkig met dit verrukkelijke werk van een bijzondere man.