Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Ontmoeting in het park', 1917
Olieverf op paneel, 50 x 45 cm,
Gesigneerd: l.o. 'aage lund 17'
Aage Lund (1892-1972)

De appel valt zelden ver van de stam en zeker niet bij de Deense kunstenaar Aage Lund. Hij komt uit een creatieve familie: zijn vader was theaterdecor-schilder bij het Koninklijke Theater en het Casino Theater in Kopenhagen en zijn grootvader verdiende de kost als kopergraveur en tekenaar. Beide voorvaderen zijn opgenomen in de Dansk Konstnerlexikon van Ph. Weinbach, vergelijkbaar met de Nederlandse kunstenaarsencyclopedie van Pieter Scheen. De jonge Aage heeft veel talent en schildert, tekent en maakt litho's en posters. Op weg naar het zelfstandige, maar wisselvallige kunstenaarschap struikelt hij over de liefde. Zijn vrouw Stense is de ups en downs in het inkomen van haar man al snel moe en haalt hem over 'burgerlijk' werk te zoeken. Vanaf 1925 exposeert hij dan ook niet meer. Omdat het bloed echter kruipt waar het niet gaan kan – en dat van kunstenaars is misschien wel extra onstuimig – werkt hij in zijn vrije tijd met onverminderde inspiratie en passie verder aan zijn poëtische stadsgezichten, landschappen, die herinneren aan vervlogen tijden en zijn portretten van vooral zijn vrouw en dochter.

In 2000, dus maar liefst 28 jaar na zijn overlijden, kan het publiek uitgebreid kennismaken met zijn werk en wel op een overzichtstentoonstelling in het Øregaard Museum in Hellerup (een buitenwijk van Kopenhagen). In de toelichting noemt het museum Lund 'een veelzijdig kunstenaar, die door de jaren heen met tal van verschillende stijlen en motiefkeuzes heeft gewerkt'. Het initiatief voor de tentoonstelling is van de Deense TV-producer Nicolai Pors, die als verzamelaar en kenner van de Deense posterkunst veel interesse heeft in het werk van Aage Lund. De dochter en schoonzoon van de kunstenaar hebben decennialang alle werken, inclusief hun beschrijving, trouw geregistreerd. Eigenlijk hielden zij altijd al rekening met zo’n retrospectieve. Zelf was de kunstenaar, die zijn levenlang een verantwoordelijke, leidinggevende functie vervulde in de technisch-creatieve branche, te bescheiden om aan de bel te trekken bij galeries of musea. Hij was niet op zoek naar publiciteit of verkoop, maar ontwikkelde zijn talent op eigen kracht en ging zijn eigen weg.
Dit heerlijke, nostalgische werk doet ons mijmeren over de gedachten van de schilder en van de tuinman, die zo belangstellend, bijna eerbiedig, toekijkt.

Kijk ook op: www.aagelund.dk