Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'My tribe I', ca. 2000,
Keramiek en bladgoud, hoogte 32,5 cm,
Niet gesigneerd
Helen Martina (1958)

Een krachtige, trotse, zwarte vrouw met een elegante, gouden hoofdtooi. Ze zou het zelf kunnen zijn, deze in Suriname geboren, maar al een jaar na haar geboorte naar Curaçao verhuisde kunstenares.

Helen Martina krijgt als jong meisje haar eerste keramieklessen bij mevrouw Van Laarschot op het Antilliaanse eiland en haar liefde voor keramiek gaat niet meer over. Met haar ouders vertrekt ze in 1978 naar Nederland, waar zij naar de Kunstacademie St.Joost in Breda gaat (1978-1979) om er haar professie van te maken. Haar opvattingen stroken echter niet met die van de docenten en teleurgesteld stapt ze over naar de Sociale Academie in die stad. In 1984 gaat ze terug naar Curaçao, waar ze onder meer drie kinderen krijgt en bij Keramiek Studio Girouette werkt. Vanwege haar creativiteit, ervaring en contacten, wordt ze al snel benoemd tot Consulent Beeldende Kunsten bij het departement van Kultuur, een functie die ze twaalf jaar lang, tot 1997, vervult.

Haar eerste tentoonstelling heeft ze in 1993 met een serie prachtige vrouwen, die lovend worden gerecenseerd. Vrouwen blijven geruime tijd haar favoriete thema, al veranderen ze wel: van wulpse, ronde lichamen naar slanke, rijzige gestaltes. Haar vrouwen zijn zich echter altijd overduidelijk bewust van hun kracht en onafhankelijkheid. Op de Antillen krijgt zij er grote bekendheid door.

In 1999 vertrekt ze weer naar het koude, regenachtige Nederland. Daar is ze niet langer de veelgeprezen dochter van de vooraanstaande politicus Don Martina – haar vader is van 1979 tot 1988 minister-president van de Nederlandse Antillen - maar haar ambitie en talent vergezellen haar. In deze nieuwe werkelijkheid vindt ze de vrijheid om haar creativiteit en ideeën ten volle verder te ontwikkelen.

Rond de eeuwwisseling maakt de kunstenares een serie vrouwen, die ze 'My tribe' noemt. Elke vrouw is anders, maar allemaal hebben ze een subtiele, blauw-violette gloed, een gouden hoofdtooi en een fiere uitstraling. We kopen deze, die ons zeer aanspreekt, in de helaas al weer geruime tijd geleden verdwenen Galerie Artina in Lochem.

Inmiddels verbreedt Helen Martina haar techniek en verwerkt ze keramiek en textiel tot wandkleden. Het zijn kunstuitingen, waarin de verschillende culturen, die in haar leven samen komen, worden weerspiegeld. Ze roepen associaties op met oude 'tribale' knoopvormen. Dan pakt ze het thema onderwaterwereld op, dat haar inspireert tot het maken van fascinerende, organische sculpturen in de kleuren van de tropische zee.

De kracht van Helen Martina is haar authenticiteit, die op exposities in binnen- en buitenland bewondering oogst.