Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'De omhelzing',
Gouache op papier, 50 x 65 cm,
Gesigneerd: l.o. 'martineau'
Anton Martineau (1926-2017)

De omhelzing op dit schilderij is geen vriendelijke gedagzegging tussen vrienden of buren, maar een heftige, erotische omstrengeling. Antoon Pieter Johan ('Anton') Martineau heeft veel schilderijen rond dit thema gemaakt en in de tijd van de 'sexuele revolutie' (jaren zestig van de 20ste eeuw) heeft hij daar veel succes mee. Later zijn er periodes waarin hij weinig verkoopt. "Jan Sierhuis zei eens tegen mij, dat ik veel meer zou verkopen als ik al die pikken en kutten weg zou laten. Maar het ontroerendste mensbeeld is voor mij nou eenmaal de naakte mens."

In 2007 zegt hij hierover in 'Schilderen is mijn zuurstof', een filmdocumentaire over de passie van de kunstenaars Corneille, Martineau en Sierhuis: "Ik blijf doorgaan, al moet ik met schoensmeer en tandpasta verder schilderen."
En aan de 'IJopener', wijkkrant in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, waar hij al ruim veertig jaar woont, vertelt Martineau in 2010: "Ik schilder het verrukkelijke, het losbandige, het bevrijdende. Alle vormen en emoties."

Aan belangstelling ontbreekt het Martineau zeker niet. Hij wordt beschreven in de kunstenaarsencyclopedieën en krijgt veel publiciteit. Er verschijnt een monografie over hem 'Martineau minnaar van twee muzen' (2004) en hij exposeert veel. Verder is hij lid van kunstenaarsorganisaties, docent in het kunstonderwijs en krijgt hij verschillende prijzen. Ook dicht hij, terwijl hij in 2008, in opdracht, het monumentale beeld (in ijzeren buizen en plaatstaal) 'Kop met vier neuzen' ontwerpt, dat in de Bijlmermeer staat.

Al jong leert hij van zijn vader huis- en decoratieschilderen, volgt dan de fotografie-opleiding aan de Academie in Den Haag en studeert een jaar aan de Rijksacademie in Amsterdam, maar noemt zich autodidact. Martineau reist regelmatig naar Parijs en verblijft er onder meer bij Lucebert. Dat hij definitief voor het kunstenaarschap kiest ziet zijn vader helemaal niet zitten ('kunstenaars zijn een stelletje vuillakken'), maar zijn moeder stimuleert hem.

Hij schildert, aquarelleert, tekent, etst, lithografeert en maakt collages, veelal maatschappijkritische en erotische onderwerpen, maar ook vrouwenfiguren en portretten. Zijn stijl wordt expressionistisch, later nieuw figuratief genoemd. Vanaf 1948 exposeert hij veel in eigen land, maar ook in Florence, Parijs, Barcelona en New York. In 2012 is er een bijzondere tentoonstelling in de Oude Kerk te Amsterdam onder de titel: 'O la la Martineau, vrouwen gezien door de penseelharen van Martineau, 60 jaar schilderlust'. Hedy d'Ancona opent die feestelijk in aanwezigheid van onder meer Aat Veldhoen, Jan Sierhuis en Martineau's partner, de kunstenares Eleanora Stol.