Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Inscheping mariniers Zweedse Rijnhaven Rotterdam',
ca. 1930
Aquarel, 26 x 36 cm
Gesigneerd: l.o. 'j.h.van mastenbroek'
Johan Hendrik van Mastenbroek (1875-1945)

Zijn dit Canadese soldaten, die na de bevrijding in 1945 huiswaarts keren? Het kan, maar lijkt onwaarschijnlijk omdat Johan Hendrik van Mastenbroek in november van dat jaar overlijdt. Uitsluitsel brengt de heer J.A. Tappel uit Assen, vader van kunsthistorica drs. Gonny Tappel (tevens onze lijstenmaakster), die in de silhouetten zeesoldaten (mariniers) herkent in het zogeheten tropen- debarkementstenue, dat gebruikt is tussen 1916 en 1938. De mariniers dragen, volgens hem, een Mannlicher geweer M 95.

Dit bijzondere werkje is dus een historische weergave van een vooroorlogse situatie. Van Mastenbroek is sterk in het documenteren van tijdsbeelden. Hij schildert, aquarelleert, tekent en etst de bedrijvigheid in de havens (vooral van Rotterdam), rivier- en stadsgezichten, maar ook overstromingen, het sluiten van dijken (waaronder de Afsluitdijk) en bijvoorbeeld de verwoestingen door bombardementen. Daarnaast zet hij zich in voor de slachtoffers. Uit zijn lidmaat schappen van en bestuursfuncties in verschillende kunstenaarsverenigingen blijkt tevens hoezeer hij sociaal-organisatorisch actief is. Van Mastenbroek ontvangt, mede daarom, een reeks van koninklijke onderscheidingen, medailles, honoraire vermeldingen en gedenkpenningen.

Johan Hendrik van Mastenbroek wordt geboren als zoon van een verf- en kunst handelaar, zodat hij al op jonge leeftijd in contact komt met de schilderkunst. Hij volgt vanaf 1887 de avondopleiding aan de Academie in Rotterdam. Op 18 jarige leeftijd komt hij door bemiddeling van zijn vader in contact met een tweetal Londense kunsthandelaren, die hem een contract aanbieden en zijn schilderijen exposeren in Londen en later ook in New York. In Londen leert hij zijn vrouw kennen, met wie hij in Rotterdam gaat wonen.

Zijn werk verkoopt zo goed, dat hij in 1911 in Scheveningen een vrijstaande villa met 13 kamers en een atelier ‘met noorderlicht’ laat bouwen. Daar vindt hij rust en ruimte om te werken, terwijl hij met de stoomtram snel in zijn geliefde Rotterdam is om er de bedrijvigheid in de havens te tekenen en te aquarelleren. In de oorlog moet hij evacueren en daarom woont hij gedurende zijn laatste levensjaren weer in Rotterdam. Van Mastenbroek, een bewogen en succesvol impressionistisch schilder en zogeheten 'documentaire kunstenaar', is hier ook begraven.