Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Portret van P. de Wit van Zyl', 1954
Houtskool en pastel, 39,5 x 30,5 cm
Gesigneerd r.o. 'meintjes 54'
Johannes Meintjes (1923-1980)

In het prachtige Zuid-Afrikaanse plaatsje Graaff-Reinet zien we, tijdens onze vakantie in 2005, enkele werken van Johannes Meintjes in het plaatselijke Hester Rupert museum. Tussen vele andere worden onze ogen er steeds weer naar toe getrokken. Later, in Kaapstad, valt een krachtig geschilderd portret in de etalage van een kleine kunst- en antiekhandel ons op. Het blijkt een houtskooltekening uit 1954 van Johannes Meintjes te zijn. Verrukt kopen we dit 'zelfportret' en gaan, terug in Nederland, via internet op zoek naar meer informatie.

Zo komen we in contact met Kobus Opperman, die uit pure passie bezig is met het opzetten van een website, waarop het complete oeuvre van Johannes Meintjes in chronologische volgorde te zien is! Van hem krijgen we heel veel informatie over deze multi getalenteerde kunstenaar, die al op jonge leeftijd werd uitgenodigd om zijn werk te exposeren. Die bovendien boeken heeft geschreven over andere kunstenaars en over de geschiedenis van zijn heerlijke land, Zuid-Afrika.
Eén van zijn boeken over de Boerenoorlog staat nota bene al vele jaren bij ons in de boekenkast.

Van Kobus Opperman krijgen we de drie in het 'afrikaans' geschreven dagboeken van Johannes Meintjes over de periode 1941 tot 1955, waarvan alleen al het eerste deel 'sewe dikskrifte beslaan het'. En via hem ontdekken we, helaas, ook dat ons werk geen zelfportret is, maar een portret van de Zuid-Afrikaan P. de Wit van Zyl. Tussen de honderden werken op de site staat inmiddels ook 'onze Meintjes'.

Kijk ook op: www.johannes-meintjes.co.za