Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Amsterdams straatje',
Olieverf op doek, 64 x 42 cm,
Gesigneerd: l.o. 'j.mels'
Jacques Mels (1899-1979)

Het is opvallend hoe populair een 'Jacques Mels' is! Met name de vele in olieverf, aquarel of als pentekening uitgevoerde landschappen en stadsgezichten worden voor aantrekkelijke prijzen bij de kunsthandel en op veilingen verkocht. Heeft de kunstenaar zoveel geschilderd en hebben zijn erfgenamen na zijn overlijden alle niet verkochte werken uit zijn atelier op de markt 'gedumpt'? Wie hij was en wat hem dreef is niet zo eenvoudig te ontdekken. Gelukkig heeft ir. Hans Aalberts daar grondig onderzoek naar gedaan.

Jacobus Wilhelmus Aloyisius Adrianus Maria (roepnaam Jacques) Mels is in Tilburg geboren en volgt daar een opleiding tot huisschilder. Als hij 20 is treedt hij in het novitiaat (RK) en wordt op zijn 29ste op Curaçao geplaatst, waar hij onder de naam Frater M. Caecilianus Mels schilder- en tekenles geeft op een ambachtsschool. Bijna 40 jaar en terug in Nederland wordt hij geseculariseerd. Voortaan wil hij zich geheel wijden aan die andere roeping, namelijk aan het kunstschilderen. Achtereenvolgens woont Mels in Maastricht, Den Haag en Epe. In 1959 vertrekt hij met zijn vrouw Wilhelmina, waarmee hij in 1951 is getrouwd, naar Brazilië. Na een jaar verlaat Wilhelmina hem echter en het huwelijk wordt ontbonden. Tot 1967 blijft Jacques in Zuid-Amerika, onder meer in Venezuela en Costa Rica, en keert dan terug naar zijn geboorteland. Op 75 jarige leeftijd overlijdt hij in Den Haag. Alles bij elkaar een niet alledaags leven!

Jacques Mels is vooral bekend om zijn wat donkere en mysterieuze, zwierig geschilderde Zuid-Limburgse zomer- en winterlandschappen onder boeiende wolkenluchten. Zijn Franse dorpsgezichten, weliswaar iets lichter van palet, hebben eveneens iets sombers, alsof het leven de zachtmoedige, vriendelijke kunstenaar niet gemakkelijk valt. Ook zijn Amsterdamse stadstaferelen met intieme straatjes, in een eigen, ietwat expressionistische stijl, zijn veelal intrigerende 'tegenlicht-opnames', terwijl zijn bloemen- en fruitstillevens sterk doen denken aan die van de Bergense School.

Het natuurtalent Jacques Mels heeft korte tijd les gehad van Harmen Meurs en Antoon van Welie en is lid geweest van het Apeldoornse Kunstenaarsgenootschap 'De Kern'. Verder is hij vooral een bescheiden 'einzelgänger'. Werk van hem is opgenomen in de Rijkscollectie en in veel particuliere verzamelingen in Nederland en ver daarbuiten.