Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation
In een warm welkomstwoord lichtte voorzitter mr. Willem ridder van Rappard van de Stichting Collectie Nagelhout Holten, de keus om de Frans & Kapma Collectie gastvrijheid te bieden toe en memoreerde dat de Frans & Kapma Foundation is opgericht met als doel kunstwerken te blijven exposeren en ze niet te laten verdwijnen in een depot en dus in de vergetelheid.

"Het kost ons wel enige moeite om langere tijd afstand van ze te doen. Onze schilderijen zijn een beetje onze kinderen, waar je voor zorgt en waaraan je op een bepaalde manier gehecht bent", zo zei Niek Frans tot de genodigden. "We hebben de schilderijen verteld dat ze vier maanden gaan logeren bij oom Jo Nagelhout in Holten en dat ze zich moeten gedragen. Niet aan het ophangsysteem slingeren bijvoorbeeld." Vervolgens legde hij uit hoe we verzamelen en hoe frappant het is dat sommige schilderijen ons uitzoeken en niet omgekeerd… "Het lijkt dan wel dat wij het schilderij hebben uitgekozen, maar het schilderij weet wel beter."De tentoonstelling ziet er anders uit dan velen gewend zijn. "Er komt een stortvloed van impressies op de bezoekers af. Wij hebben de zestig werken thematisch gegroepeerd en boven, onder en naast elkaar gehangen, net als bij ons thuis", aldus Ellis Frans.
"Verzamelen van kunst is een chronische griep, een verslavende passie, die niet over gaat. Tenminste ik hoop van niet . . . Daarbij speelt ook de onzichtbare mystiek rond elk werk een belangrijke rol. De ontdekkingstocht naar de verhalen erachter is bijna net zo interessant als het zichtbare kunstwerk zelf. Verhalen over grote geldzorgen van kunstenaars, intense teleurstellingen en diep gewortelde frustraties - omdat het steeds maar niet lukt om net die emotie te grijpen en op doek, paneel of papier vast te leggen, die je wilt uitdragen, die je bedoelt. Maar ook over idealen, onstuimige liefdes, onmogelijke dromen en het zoeken naar de ultieme vrijheid van geest en van levenswijze."

Elk schilderij heeft zo een eigen, boeiend verhaal - dramatisch, vrolijk of weemoedig vanwege het verloren verleden - dat aan het kijken een dimensie toevoegt.
Ellis tenslotte: "Misschien zijn ze niet allemaal door grote meesters gemaakt, maar in onze ogen zijn het stuk voor stuk werken die gezien mogen, nee eigenlijk gezien MOETEN worden. Niek en ik hopen dat we een vonkje van onze fascinatie voor kunst en hun makers via deze expositie kunnen overbrengen."

Op de foto’s (van Hans Wissink) een impressie van de feestelijke vernissage.