Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Aangemeerde vissersschuiten',
Olieverf op doek, 36 x 48 cm,
Gesigneerd: r.o. 'mooy'
François Albert Mooy (1884-1968)

'Er hing een reeks werken van uiterste sensitiviteit, stemmingen in grijs en goudachtigbruin, eenvoudig, ja zelfs wat beperkt van kleur, maar zóó gevoelig en met zulk een bravour en gemakkelijkheid geschilderd, dat er geen twijfel aan was, of hier sprak zich een kunstenaar uit, eerlijk en zonder vertoon, zuiver en oprecht', zo schrijft H.H. van Calker enthousiast over François Albert Mooy in het boek 'In het atelier van den schilder. Bezoeken aan Nederlandsche beeldende kunstenaars van dezen tijd' (1941). De volgende twee prachtzinnen zouden ook zo betrekking kunnen hebben op het hier afgebeelde schilderij: '(...) gezien onder een hooge lucht, waarin wat goud van de zon nagloeide tusschen het grijs, terwijl het silhouet der stad in de verte de oude donkere schuiten als in teederheid omsloot. Zoo droeg al dit werk van Mooy een persoonlijk karakter, dat naar de stilte neigde, niet somber was, maar vervuld van een zachte melancholie'.

Volgens de kunstenaarsencyclopedieën van Pieter Scheen en Jacobs wordt François Albert Mooy in Haarlem, als zoon van een bloembollenhandelaar, geboren en krijgt hij zijn opleiding aldaar aan de Kunstnijverheidsschool onder leiding van Frederik Theodorus Grabijn. Hierna gaat hij naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij de middelbare klassen afmaakt en vervolgens in de schildersklas van Willem Bastiaan Tholen komt.

In 1916 trouwt hij in Oosterbeek met de tekenlerares en fabrikantendochter Janette Debora Lensvelt, waarmee hij tot de scheiding in 1941, 25 jaar getrouwd is. In 1948 hertrouwt hij in Laren (NH) met de weduwe Klara Emeline Kronenburg. Behalve in Haarlem woont en werkt hij in Heelsum, Nieuwkoop, Noorden, Kortenhoef, Vollenhove, Hardewijk en Laren (NH). Ook werkt hij in België (Brussel), Oostenrijk (Salzburg), Duitsland (Dantzig), Italië (Venetië) en Frankrijk (Parijs). De kunstenaar overlijdt in 1968 in Baarn. Overal legt hij sfeer en stemming vast, maar zijn in Nederland en Parijs gemaakte schilderijen worden als de belangrijkste beschouwd, omdat hierin 'de atmosfeer fijn wordt aangevoeld en zijn palet er gevoelig op is afgestemd'.

Mooy schildert, aquarelleert, tekent (pen) en etst vooral landschappen, water-, plassen- en stadsgezichten. Hij is lid van de kunstenaarsverenigingen Pictura Veluvensis en St. Lucas en exposeert onder meer in Den Haag, Haarlem, 's-Hertogenbosch, Laren (NH) en Eindhoven, waar, volgens Van Calker, dr. Philips een schilderij van Mooy aankoopt voor het Van Abbemuseum.