Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation
Nieuwe, schitterende kunstpaleizen

Intrigerend. Veelbelovend. Adembenemend. De spiksplinternieuwe musea, waar glossy magazine Elegance van juli 2011 acht pagina's aan wijdt, zijn kunstwerken qua architectuur en alleen daarom al een wereldreis waard. Het zijn paringsdansen van zwaartekracht en bouwmaterialen, die letterlijk in alle mogelijke bochten en vormen zijn gedwongen en – zo lijkt het - de grenzen opzoeken van de technische mogelijkheden. Ronduit spectaculair zijn ze, zoals het met zeskantige aluminium tegels beklede Soumaya Museum in Mexico, het organisch gevormde, uit 1062 driehoekige glaspanelen opgebouwde Dali Museum in Florida (VS), het perspectivistische Nanjing Museum of Art & Architecture (China), dat najaar 2011 open gaat, en het buitenaards aandoende Centro Niemeyer in het noorden van Spanje. Al van verre lokken ze nieuwsgierigen en dat is ook hun taak: zoveel mogelijk mensen met kunst en cultuur in aanraking brengen, hen bezielen, inspireren, aansporen tot creatieve prestaties op elk denkbaar terrein!Heel bijzonder is, dat de kosten van deze bouwkundige juwelen zéér meevallen als je ze vergelijkt met die van de renovatie en uitbreiding van het Rijksmuseum voor Kunst en Historie in Amsterdam, waarvan de teller momenteel op 375 miljoen euro staat. En eveneens met het bedrag dat de sinds 2003 in gang zijnde renovatie plus aanbouw van het Stedelijk Museum in de hoofdstad vergt: tot nu toe al 100 miljoen euro en nog verre van klaar. . .
De kostprijs van de eerder genoemde cultuurpaleizen staat daarmee in schril contrast want die is respectievelijk 34 miljoen, 29,8 miljoen, 5 miljoen en 40 miljoen dollar. Andere nieuwe musea zijn iets duurder, zoals het Antwerpse MAS (56 miljoen euro) en het 7500 vierkante meter grote Glasgow Riverside Museum in Schotland (74 miljoen pond sterling). Het een jaar oude, want in mei 2010 geopende Centre Pompidou in Metz (Frankrijk), ook een waar architectonisch kunststuk met 5000 vierkante meter expositieruimte, kostte 64 miljoen euro.

De genoemde bedragen voor het Rijks en het Stedelijk lijken dan ook disproportioneel: hoeveel prachtige nieuwbouw-musea hadden hier te lande gebouwd kunnen worden met een deel van dat geld, waarbij we ons zeker realiseren dat het twee uiterst gerenommeerde en internationaal belangrijke musea betreft. En is het trouwens geen grove kapitaalvernietiging als het nieuwe 'Scheringa Museum voor Realisme' in Opmeer, dat bijna klaar is, NIET als (kunst)museum wordt gebruikt, terwijl architectuur, lichtinval en technische voorzieningen daar reeds geheel en al op zijn afgestemd?

Kunst om tentoon te stellen hebben we hier in Nederland in overvloed, de opslagruimtes van de musea liggen tjokvol met werken die toch zeker geen eeuwige, eenzame opsluiting verdienen als waren het de goudstaven van de Nederlandse Bank. Kunstenaars en mecenassen hadden er in ieder geval heel andere bedoelingen mee: kunst moet getoond worden!!!

Geweldig dat er nieuwe kunstpaleizen en andersoortige musea zijn en worden gerealiseerd. Daar is creativiteit, doorzettingsvermogen en geld voor gemobiliseerd, maar zo’n inspirerend doel geeft mensen energie en een resultaat om beretrots op te zijn!

Kijk ook op: