Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Moeder met kind', ca.1973,
Olieverf op papier, 80 x 70 cm,
Gesigneerd: r.o. 'nzama'
Nzama (1928-2001)

Dit indringende, kleurrijke olieverf is gesigneerd met Nzama, een naam die in Afrika veel voorkomt, net zoals Jansen of De Vries bij ons. Door de etnische schildertrant zou je denken, dat het door een oorspronkelijke bewoner van Zuid-Afrika is gemaakt. Nzama is echter een pseudoniem en wel van de Nederlandse kunstenaar Machiel Hopman, die vanaf 1954 tientallen jaren in de regenboognatie heeft gewoond en er zijn hart aan heeft verpand.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw raakt hij geïnteresseerd in de mystiek van de zwarte bevolking. Hij brengt de oude, mythische verhalen op eigen wijze tot leven in zijn werk en signeert ze met Nzama. Een welgestelde Amerikaan uit Texas koopt geestdriftig alle Nzama-schilderijen op en nodigt de kunstenaar uit om in Houston nieuw werk te komen exposeren. Hopman vertrekt naar Amerika, al zijn werk wordt er verkocht en hij krijgt veel publiciteit. Zijn eigen galerie in Johannesburg (de Hopman Gallery) loopt mede hierdoor uitstekend. Ook in Nederland wordt Nzama ontdekt: het vaderlandse publiek is enthousiast en de werken gaan grif van de hand.
Wel gaat het verhaal dat Machiel Hopman in Nederland problemen heeft gekregen met kunstrecensenten die, onder de indruk van het werk van Nzama, een interview met deze zwarte kunstenaar wilden en teleurgesteld waren toen ze de blanke schilder achter de naam ontdekten. . .

Tot ongeveer 1978 signeert Hopman nog met Nzama, daarna weer met zijn eigen naam. Dan verwerkt hij zijn krachtige Nzama-impressies vooral abstract. In de jaren 90 drukt de schilder zijn fascinatie en liefde voor Zuid-Afrika en diens autochtone inwoners op weer een andere wijze uit, namelijk via schilderijen van townships, sunday prayers en zoeloe-krijgers. Kenmerkend is, dat de zwarte bevolking door Hopman en Nzama altijd krachtig en trots zijn weergegeven. Veel van deze informatie hebben we van de kunstenaar zelf gehoord of gelezen op diens website, die intussen, helaas, uit de lucht is.

Wij zijn geroerd door dit schilderij 'Moeder en kind' met als opvallend detail de twee duiven. Aan deze vogels wordt in veel culturen symbolische betekenis toegekend, zoals levensgeest, adem en ziel. Hier staan de duiven symbool voor de onvoorwaardelijke liefde van moeders voor hun kinderen.

Kijk ook naar nummer 02 - Machiel Hopman - van deze galerij.