Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Stilleven met Kaapse Jasmijn'
Olieverf op doek, 34 x 42 cm
Gesigneerd l.o. 'frans oerder'

Frans Oerder (1867-1944)

Zuid-Afrika heeft ons hart gestolen. De taal is zo rijk, de wijn vol zon, de weidsheid van het landschap een verademing, de flora en fauna een ongekende schatkamer. Wij zijn zeker niet de enigen. Neem de in Rotterdam geboren schilder Frans Oerder, die er een groot deel van zijn leven heeft doorgebracht!

De talentvolle kunstenaar wordt uitgebreid beschreven in de Zuid-Afrikaanse kunstenaarsencyclopedie 'BERMAN' (1983) en in de Nederlandse equivalent 'SCHEEN’ (1969). Vooral door zijn bloemstillevens (hij krijgt er verschillende zilveren medailles voor), zijn Transvaalse landschappen (o.a. Henk Pierneef heeft les van hem gehad) en zijn portretten (Oerder schildert zo’n 600 kinderportretten) verwerft hij grote bekendheid en veel respect, in Zuid-Afrika nog meer dan hier te lande. Zijn spel van licht en schaduw en levendige kleurenpalet worden met recht geroemd.

Frans David Oerder is opgeleid aan de Rotterdamse kunstacademie en vervolgt zijn studie in Brussel en Italië. In de voetsporen van zijn broer vertrekt hij in 1890 naar Zuid-Afrika, is er achtereenvolgens huisschilder, tekenleraar en cartoonist. Hij start een eigen studio, exposeert met groeiend succes en verkrijgt de Zuid-Afrikaanse nationaliteit. Tijdens de Boerenoorlog maakt hij als eerste 'Official War Artist' talloze schetsen van oorlogssituaties, maar raakt in die periode ook geïnfecteerd met malaria.

In 1908 trekt hij – gedwongen door de economische crisis in het land - via Italië weer naar Nederland, wordt er lid van diverse kunstenaarsverenigingen en exposeert o.a. in Amsterdam, waar hij zijn vrouw, de kunstenares Gerda Pitlo, leert kennen. Tegelijkertijd neemt hij zeer succesvol deel aan exposities in Zuid-Afrika. In 1938 keert hij, samen met zijn echtgenote, terug naar dit land, dat hem als een beroemdheid binnenhaalt. Zes jaar later overlijdt hij in Pretoria. Werk van hem hangt in tal van Zuid-Afrikaanse musea.

Het hier afgebeelde bloemstilleven is op liefdevolle, bijna tedere wijze geschilderd: de mysterieuze lichtinval doet de talloze witte bloemblaadjes van de Kaapse Jasmijn glanzen boven de warme koperen pot en het diepblauwe tafelkleed. Ontroerend mooi. Misschien hoort het werk wel meer in Zuid-Afrika, het land waar Frans Oerder zo van hield. Wie weet brengen wij het op een dag 'thuis'. . .