Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'De klompenmaker'
Aquarel op papier, 26,5 x 17,5 cm
Gesigneerd: r.o. 't.offermans'
Tony Offermans (1854-1911)

Bezige ambachtslieden zijn omstreeks de vorige eeuwwisseling het favoriete onderwerp van de in Den Haag geboren Tony Offermans, die ze prachtig heeft geaquarelleerd en getekend. Behalve deze aquarel van een klompenmaker in zijn werkplaats, die we in april 2000 bij kunsthandel Simonis & Buunk in Ede aanschaffen, vereeuwigt hij een horlogemaker, een timmerman, een dorps barbier, een antiquair, een vioolmaker, een brievengaarder, een spinster, een baanveger en bijvoorbeeld een schoenlapper. Dat alles doet hij zodanig 'met verve', dat werken van hem onder meer zijn opgenomen in de collecties van het Gemeentemuseum te Den Haag en het Singer Museum te Laren (NH). Daarnaast maakt hij ook sfeervolle boereninterieurs, landschappen en dorps gezichten in olieverf.

Zijn opleiding geniet Tony Offermans aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en later neemt hij les bij B. J. Blommers (1845-1914). Hij is een groot vereerder van het werk van Jacob Maris en heeft veel behoefte om 'buiten te zijn en buiten te leven'. Jarenlang is hij daarom 's zomers te vinden in zijn huis aan de straatweg tussen Velp en De Steeg, dat geheel volgens zijn aanwijzingen is opgetrokken en de naam 'Villa Sophie' draagt, een eerbetoon aan zijn moeder, een begaafd opera sopraan.

Aan de ene kant is Tony Offermans een serieus schilder en buitenmens, aan de andere kant een echte bohemien en roekeloos levenskunstenaar. In het artistieke uitgaansleven van Den Haag is hij zeer populair als gangmaker van alle mogelijke feesten en later ook in het Gooise Laren, waar hij na veel om zwervingen neerstrijkt in 'Villa Ariëtte', het huis dat eerder door Anton en Ariëtte Mauve is bewoond. Met Offermans als improviserend pianist en geestig spreker is het steevast lachen. Zijn afscheidsrede bij het vertrek van Albert Neuhuys (1844-1914) naar Amerika en zijn feestrede bij de onthulling van het herdenkingsmonument voor Anton Mauve ('de Mauvepomp') op de Brink te Laren (NH) in 1907 zijn zonder meer legendarisch.

De kunstenaar heeft meerdere malen een klompenmakerswerkplaats geschilderd, altijd met het fascinerende tegenspel tussen het licht binnen en buiten, waardoor de sfeer van toen bijna tastbaar wordt.