Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Graanelevator nr.9 vanaf dek gezien', 1954,
Verso: 'Zweedse Rijnhaven Rotterdam'
Olieverf op doek, 42 x 50 cm,
Gesigneerd: r.o. 'f.a. van oostveen '54'
Frederik Amalius van Oostveen (1885-1979)

Een Amsterdammer, gefascineerd door de Rotterdamse haven! Frederik Amalius van Oostveen schildert die haven op talloze plekken en momenten. Dit in 1954 geschilderde doek – met op de achterkant de vermelding dat deze boot in de Zweedse Rijnhaven ligt - laat een kenmerkend beeld zien, namelijk van een graanelevator, dus een machine, die graan of andere losse lading, uit het ruim van een schip zuigt. Rotterdam telt er vele; zo hebben wij nog een havengezicht van Van Oostveen (uit 1957) waarop graanelevator nr.19 is afgebeeld met op de achtergrond het voormalige oorlogsschip 'De Buffel' bij het Scheepvaartmuseum. Beide taferelen geven een idee van de toen al enorme bedrijvigheid in de Rotterdamse haven.

Van Oostveen is het bekendst van zijn Rotterdamse havengezichten, maar als hij later naar Heemstede verhuist, worden de bollenvelden achter de duinen zijn favoriete onderwerp. Het Historisch Museum in Deventer heeft zo’n bloembollenveld in de collectie. Wat weten we zo al van de kunstenaar? Wel, in zijn geboortestad Amsterdam bezoekt hij de Quellius Kunstnijverheidsschool, waar hij les krijgt van Bart van Hove. Vervolgens studeert hij zeven jaar aan de Rijksacademie onder leiding van August Allebé, Antoon Derkinderen en Nicolaas van der Waay. Van Oostveen behaalt de acten LO en MO tekenen. Hij schildert, tekent en aquarelleert portretten, dieren, schepen, molens, landschappen en bloemen en ook is hij beeldhouwer.

En verder? Het RKD in Den Haag weet dat Van Oostveen in 1915 een tekening in zwart krijt met olieverf aanlevert voor het Liber Amicorum van Artis-directeur C. Kerbert. De kunstenaarsencyclopedie Pieter Scheen meldt dat de kunstenaar tot 1917 in Amsterdam leeft en ook Parijs en Londen bezoekt. Na zijn huwelijk met de schilderes Hermine Sluiter, in 1918, verhuist hij naar Hoorn. Na 1920 brengt hij 45 jaar van zijn leven door in Rotterdam en woont en werkt vervolgens 24 jaar lang in Heemstede. Hij overlijdt in 1979 in Bennebroek. Of hij veel heeft geëxposeerd weten we niet. Wel komen we tegen dat hij (met anderen) in 2004 in Haarlem exposeert en dat een groot olieverf van een meisje met bloemenhoed (uit 1910) bij Kunsthandel Renée Smithuis te koop was.