Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Boom met vrolijke vogels', 2017
Keramiek en kunststof, totale hoogte 90 cm
Niet gesigneerd

Gerrie Oplaat (1963)

Wel eens verliefd geworden op een boom? Deze keramische boom van Gerrie Oplaat raakte mij meteen vol in mijn hart. Sowieso heb ik iets met bomen. Bijvoorbeeld met eeuwenoude, rode beuken, waarvan de bladeren in het prille voorjaar fragiel roze lijken, als de zon er doorheen gluurt. Zijn stoere takken, die naar de hemel reiken en zijn bast, vol grillig reliëf en diepe kleuren, vind ik fascinerend. En dan heb ik het nog niet eens over het ondergrondse netwerk van wortels en zwammen, waardoor bomen met elkaar communiceren.

Gerrie Oplaat is bezeten van klei, waaruit ze met eindeloos geduld, veel ervaring en groot vakmanschap unieke objecten tovert. Ze straalt als ze vertelt hoe deze boom tot stand is gekomen. "Op een stuk plastic rol ik met een deegroller een plak klei uit. Met het plastic er nog aan ga ik naar een oude eik in onze groentetuin, duw de klei stevig tegen de stam en klop er een hele tijd overheen, zodat het reliëf goed in de klei komt. Heel voorzichtig peuter ik alles dan weer los en laat dat in mijn atelier even drogen. Vervolgens rol ik de klei om een plastic regelpijp en prik er gaatjes in, waar later de takken in worden bevestigd. De regenpijp en het plasticfolie verwijder ik en bak het object op 960 graden in de oven." Daarmee is ze er nog niet.

"Met koperoxide en een beetje transparante glazuur kwast ik de klei helemaal in en laat alles drogen, waarna ik dat er weer af poets. Alleen in de groeven blijft iets achter. Dan gaat het geheel opnieuw de oven in, nu op 1100 graden. Tenslotte zet ik alles in de witte boenwas, zodat er geen stof in de stam gaat zitten. Als laatste lijm ik de takken in de stam en krijgen de vogeltjes, die ik van een restje klei heb gemaakt, een plek op de takken."

In de buurtschap Loo-Bathmen is Gerrie in 1963 geboren. Als kind viel ze al op door haar creativiteit. Tal van cursussen volgde ze, maar toen ze op les ging bij keramiste mevrouw Gijbels wist ze dat ze haar passie had gevonden. Zo’n tien jaar volgde ze lessen en vanaf 1995 gaf ze zelf les. Momenteel heeft ze 48 leerlingen, verdeeld over zes groepen. Tijdens exposities in de Achterhoek en Twente is haar werk bewonderd en grif gekocht. "Ik maak ook wel eens iets in brons, maar als ik het in klei kan maken, doe ik het niet in brons. Klei kan ik helemaal naar mijn hand zetten. Ik experimenteer graag, dokter technieken uit en doe allerlei tests, die ik opsla in mijn glazurenboek, want zoals ik het in mijn hoofd heb moet het ook worden. De klei moet doen wat ik wil!"