Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Bonte ruiker zomerbloemen in vaas'
Olieverf op paneel, 60 x 50 cm
Gesigneerd r.o. 'paerels'
Willem Paerels (1878-1962)

Eigenlijk hebben wij niet zoveel met bloemstillevens, maar deze doet ons wat! Kijk toch eens naar de bijzondere kleurenpracht van dit boeket zomerbloemen en naar de originele wijze van schilderen: niet strict naturalistisch, maar ongekunsteld en vrij geïnterpreteerd. Zo innemend en boeiend! Het schilderij is niet gedateerd, maar Willem Paerels zal het wel in het begin van de 20e eeuw hebben gemaakt, toen hij met Franse kunstenaars in contact kwam en medeoprichter werd van de Brusselse vereniging van jonge, onafhankelijke kunstenaars 'Le Labeur'. Zijn werk krijgt dan veel licht en kleur; om die reden wordt hij dan een 'Brusselse colorist' genoemd.

De in Delft geboren Willem Paerels gaat al op 16-jarige leeftijd naar België, waar hij zich inschrijft aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Met wisselend succes probeert hij aan de kost te komen, bijvoorbeeld als decorateur-stoffeerder (het vak dat hij in de werkplaats bij zijn vader leerde) en door 's winters schaatsles te geven. Zijn vrije tijd besteedt hij volledig aan schilderen, aquarelleren en tekenen en het bezoeken van musea en tentoon- stellingen. Ook gaat hij naar Parijs, waar het impressionisme en het luminisme hem enorme impulsen geven. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt is hij in Nederland en noodgedwongen moet hij hier tot 1918 blijven. Hij schildert veel strandtaferelen en coacht jonge kunstenaars, die modern willen schilderen (wat ze niet op de kunstacademies leren). Zodra de oorlog voorbij is gaat hij terug naar België en neemt in 1930 ook de Belgische nationaliteit aan.

Gaandeweg wordt zijn stijl robuuster. Paerels reist naar Frankrijk, Italië en Griekenland en legt zijn impressies vast op doek en papier. Hij exposeert in toonaangevende galerieën, krijgt talrijke onderscheidingen en aanvaart een benoeming als docent aan de Academie van Leuven. Ook wordt hij actief lid van de Vlaamse Academie voor Wetenschap, Letteren en Schone Kunsten. Vandaag de dag hangen werken van hem (haven- en stadsgezichten, interieurs, portretten, stillevens en landschappen) in gerenommeerde musea van Brussel, Antwerpen, Luik en Leuven, maar ook in het Gemeentemuseum in Den Haag en het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.