Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Winter in Mons',
Olieverf op paneel, 25 x 33 cm,
Gesigneerd: r.o. 'maurice paul'
Maurice Paul (1889-1965)

Als beeldend kunstenaar zou je toch wel in een van de kunstenaarsencyclopedieën willen staan, veronderstellen we. Toch zie je regelmatig dat een bepaald niet onaardig schilderende kunstenaar op geen enkele wijze als zodanig is geregistreerd. Is dat bescheidenheid, wordt zoiets als burgerlijk afgewezen of zijn er andere redenen waarom een kunstenaar niet getraceerd wil worden?

Deze vragen zijn actueel bij de in Mons - mijnstad in het oostelijk deel van de Borinage in Franssprekend België - geboren kunstenaar Maurice Paul. Volgens bekende kunsthandels, die werk van hem verkopen of verkocht hebben, heeft hij zijn opleiding gekregen aan de Koninklijke Academie voor Wetenschap, Letteren en Schone Kunsten in Brussel, maar toch is hij niet opgenomen in de Piron of de Bénézit. Van hem weten we dan ook weinig. Of hij bijvoorbeeld in het begin van de Eerste Wereldoorlog (in 1914) de gruwelijke slag om Mons - in Vlaanderen zeggen ze Bergen - heeft meegemaakt, is onbekend.

Aanvankelijk schildert Maurice Paul vooral de bedrijvigheid in en de landschappen om de steden Brussel en Antwerpen. Ook boeit hem het leven aan de Belgische kust, zoals te zien is op zijn heldere strandgezichten en zijn haventaferelen in en bij Oostende. Licht is een element dat een belangrijke, sfeerbepalende rol speelt in zijn oeuvre en daarom wordt zijn stijl wel laatimpressionistisch genoemd. Hij weet het licht van zijn geboorteland en dat van het zonnige zuiden in alle jaargetijden gevoelig te vangen. Is zijn palet voor de in het noorden gemaakte werken veelal tamelijk donker, zijn kleuren vlammen als hij de Mediterrane landschappen, de zuidelijke stadsgezichten met hun vrolijk geverfde huizen, pittoreske dorpspleinen en zonovergoten terrassen, waar mensen onder grote luifels een pernodje of wijntje drinken, weergeeft. Een lust voor het oog zijn eveneens de authentieke vissersboten in de Zuidfranse haventjes, de levendige boulevards van Menton en Cannes en de flanerende badgasten, die hij losjes op zijn doeken penseelt.

Dit olieverf 'Mons in de winter' ademt een serene stilte. Daken, tuinen, bomen, alles is bedekt met sneeuw. Er dreigt nog meer te vallen, zo wijst de grijze lucht uit. De winterse kou is voelbaar neergezet. In alle jaargetijden een wondermooi schouwspel.