Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Veerboot aan steiger', 1954,
Aquarel op papier, 48,5 x 58,5 cm,
Gesigneerd: r.o. 'bart peizel 54'
Bart Peizel (1887-1974)

Bart Peizel is van 1939 tot 1969 lid van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas in Amsterdam. Hiervan zit hij 27 jaar als voorzitter in het bestuur. We proberen ons dat voor te stellen: Peizel ziet in die jaren een hele generatie kunstenaars voorbij komen, volgt de groeiende belangstelling bij jonge kunstenaars voor nieuwe kunststromingen als Cobra en . . . verzet zich daar hevig tegen. In zijn sleutelpositie moet hij moeilijke beslissingen nemen tijdens de Tweede Wereldoorlog, bijvoorbeeld met betrekking tot het lidmaatschap van de 'Kultuurkamer'. Kortom, hij moet een bijzonder mens geweest zijn.

De in Veendam geboren Bartele ('Bart') Peizel wordt in de in 2007 verschenen monografie 'Jonker tussen de Joffers' genoemd. Hij trouwt namelijk met Thérèse Ansingh (roepnaam Sorella), telg uit de bekende kunstenaarsfamilie Schwartze en zusje van Lizzy Ansingh, een van de acht Amsterdamse Joffers. Mede dankzij dit huwelijk weet Peizel een belangrijke positie te verkrijgen in de Amsterdamse kunstwereld. 'Omringd door welgestelde Joffers en andere schilderessen ontpopt Peizel zich als een veelgevraagde kunstenaar (...).'
De familie Schwartze-Ansingh bewoont op de Prinsengracht een drietal panden: op nummer 1091 woont de schilderes Lizzy Ansingh, op nummer 1089 huist beeldhouwster Georgine Schwartze (de zus van de portretschilderes Thérèse Schwartze) en op nummer 1087 woont de zangeres (die in 1932, op haar 49ste jaar gaat schilderen) Thérèse Ansingh met Bart Peizel. Ontelbare gangetjes en trapjes verbinden het ene met het andere pand.

Als noordeling volgt Peizel de opleiding aan de Academie Minerva in Groningen. Vervolgens behaalt hij in Amsterdam aan de Rijksnormaalschool de akte MO Tekenen. Hij wordt lid van Arti en exposeert in tientallen kunstzalen, waaronder Pulchri in Den Haag. Menig prominent is door hem geportretteerd, maar hij leeft zich ook uit op stads- en riviergezichten, landschappen en bloemstillevens. Studiereizen maakt hij naar onder meer Parijs, Marseille en Algiers.
Werk van hem is opgenomen in het Stedelijk van Abbemuseum in Eindhoven, het Singer Museum te Laren (NH), het Stedelijk Museum Amsterdam, het Veenkoloniaal Museum in Veendam, de Rijkscollectie en het Drents Museum te Assen.

Met zijn kajuitjacht, dat hij aanmeert in de gracht voor zijn huis, maakt hij maandenlange tochten door Nederland. De waterrijke gebieden van Dordrecht en Gorinchem hebben zijn bijzondere belangstelling. Deze aquarel is ongetwijfeld hier ergens gemaakt. Helaas zijn er geen plaatsnamen te lezen op de ANWB wegwijzer. . .