Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Boerenerf met meisje dat kippen voert'
Olieverf op paneel, 20 x 30 cm,
Gesigneerd: l.o. 'p.n. van de wall perné jr'
Pieter Nicolaas van de Wall Perné (1811-1873)

Schilder of koopman? Pieter Nicolaas van de Wall Perné wordt in de kunstenaarsencyclopedie van Pieter Scheen allereerst een koopman in granen genoemd en daarnaast een goed amateurschilder. In 1834, 1838 en 1842 exposeert hij een aantal werken in Amsterdam: onder meer een stilleven, een vrouw die bezig is het vlees te snijden, een meisje dat van de markt terugkomt en een interieur met enkele mensen. Hij heeft dus tentoonstellingen tussen zijn 23ste en 31ste jaar. Was hij toen nog van plan zich volledig aan de schilderkunst te wijden? Dacht hij serieus aan een onzeker, fluctuerend bestaan als kunstenaar? Wij hebben geen gegevens kunnen vinden waaruit blijkt, dat hij daarna nog heeft geëxposeerd. Het accent van zijn activiteiten is duidelijk komen te liggen op zijn graanhandel. Tot 1859 woont en werkt hij in Amsterdam; op 3 april van dat jaar, dus in zijn 48ste levensjaar, verhuist hij naar Apeldoorn.
Daar houdt onze informatie op. . .

Er zijn veel niet-onverdienstelijke kunstenaars, zoals Van de Wall Perné, die het schilderen combineren met een full- of part-time baan. Per slot van rekening moet er dagelijks brood op de plank komen. Het kunstenaarschap beoefenen ze slechts in hun vrije tijd. Een grote persoonlijke ontwikkeling en het opbouwen van een bekende naam in dat métier ligt dan minder voor de hand. Van Pieter Nicolaas van de Wall Perné is er bijvoorbeeld ook geen monografie, waaruit informatie geput kan worden. Wel weten we dat hij de zoon is van Eliza Perné en Catharina Geelhuijsen, beiden geboren in 1787, en dat hij huwt met Jacoba Arendina Eisendooren. Over het exacte jaar van zijn overlijden bestaat onduidelijkheid.

Dit lief, gedetailleerd geschilderde paneeltje is ons oudste kunstwerk, dat waarschijnlijk in het midden van de 19de eeuw is gemaakt. Wij kunnen ons voorstellen dat Van de Wall Perné als koopman in granen aan het meisje een paar handenvol kippengraan heeft gegeven, waarna de kunstenaar in hem ontwaakt en de romantische situatie uit de tijd, ver voordat de 'scharrelkip' werd uitgevonden, door hem is vereeuwigd. Soortgelijke vriendelijke boerenerf-tafereeltjes zijn later o.a. gemaakt door W.G.F. Jansen. Geen groot kunstenaar misschien, wel een groot genot om dagelijks naar dit werkje te kijken.