Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh

'Dorp aan de rand van de Pyreneeën, 1983,
Aquarel, 33 x 53 cm,
Gesigneerd: r.o. 'p.van oostveen 83'


'Crillon-Le-Brave, Provence (Frankrijk)', 1982,
Aquarel, 33 x 53 cm,
Gesigneerd: r.o. 'p.van oostveen 82'
Pieter van Oostveen (1938-2006)

Vele honderden cursisten brengt Pieter Johannes ('Pieter') van Oostveen gedurende tientallen jaren de fijne kneepjes van het vak bij. Zo leert hij hen de technieken, die nodig zijn voor het werken met aquarel, olieverf, pastel en krijt. Ondertussen draagt hij ook zijn passie voor kunst op hen over en leert hen op een andere manier naar kunstwerken te kijken. Het is volgens hem niet nodig om talent te hebben: "Als je kunt schrijven kun je ook leren tekenen, namelijk door goed te kijken." Zijn cursisten dragen hem op handen; velen menen dat hij de kunst naar het land van Maas en Waal heeft gebracht. Opvallend veel van hen, afkomstig uit de streek tussen Nijmegen en Tiel, brengen het tot zelfstandig kunstenaar en vertellen trots les te hebben gehad van Pieter de Kunstenaar, zoals zij hem veelal liefkozend noemen.

Al vroeg treedt Pieter in het voetspoor van zijn vader, Aart van Oostveen (1911-1978), die beeldhouwer, aquarellist, (pen)tekenaar en docent aan de Academie Artibus te Utrecht was. Junior volgt de avondopleiding aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool en de Vrije A.B.K. Artibus in Utrecht. Hij krijgt er les van Henk Bellaard (landschapsschilderen), O. Kerssen (schildertechnieken), H. Post (decoratief tekenen) en Rien Goené (portretschilderen). Hoewel hij allerlei onderwerpen treffend in een impressionistische-realistische stijl vastlegt, zie je een duidelijke voorkeur voor landschappen, stads- en dorpsgezichten.

Pieters vrouw Henny van Oostveen vertelt in een interview met De Gelderlander, een jaar na het overlijden van de kunstenaar, dat haar man via collega's in Tiel in 1971 Beneden-Leeuwen heeft 'ontdekt'. Ze hebben daar een huis gekocht, waar ze begin 80er jaren galerie ‘De Bonder’ openen. Naast eigen werk exposeren ze ook schilderijen van andere kunstenaars uit het hele land. De rust, het uitzicht, de lucht, de rivier en de oude boerderijen om hen heen geven Pieter schier onuitputtelijke inspiratie. Lopend over de dijk en door de uiterwaarden herken je vele geliefde plekjes, die door hem vereeuwigd zijn. In 2006 wordt bij Pieter een hersentumor geconstateerd en hij overlijdt korte tijd later op 68-jarige leeftijd.

Deze twee aquarellen kopen we in 1983 als pendant rechtstreeks van de kunstenaar. Ze zijn ver van het vlakke, Nederlandse rivierenland gemaakt. In beide werken heeft hij het zuidelijke licht en de lome zomersfeer gevangen, die ons herinnert aan vakanties tussen de lavendelvelden en de wijngaarden.