Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Winterlandschap', ca. 1965
Olieverf op doek, 48 x 60 cm,
Gesigneerd: l.o. 'georoy'

Georges Rausenberger (1906-1983)

Een grauwe, grijze winterdag. Een verse laag sneeuw bedekt het verstilde, Vlaamse land en dempt alle geluid. Geen sterveling te zien; zelfs geen haas rent door het veld op zoek naar voedsel. De zon is ver weg en laat zich voorlopig niet zien. Met opzet heeft Georges Rausenberger geen struik of boom op de voorgrond geschilderd om dit werk meer diepte te geven, nee, het wijde panoramabeeld benadrukt juist de verlatenheid, de stilte, de uitgestorvenheid. Bewonderenswaardig is hoe de architect-kunstenaar met bijna uitsluitend wit-nuances precies de sfeer weet te treffen van zo’n ijzige dag, die iedereen zich wel herinnert.

Georges Rausenberger is in Antwerpen geboren, volgt in Berchem de opleiding architectuur en gaat werken voor de Nationale Bank in Antwerpen. Dat geeft hem en ook zijn echtgenote, de academisch opgeleide kunstschilder Irène Battaille (zie galerij nr. 46), een basisinkomen en dus volledige vrijheid van werken. Hij tekent en schildert met veel talent, aanvankelijk rechtlijnige, architecturale composities, maar na verloop van tijd steeds meer met een losse toets. Les krijgt hij in het atelier van Joseph Mous (zie galerij nr. 73) en ongetwijfeld heeft hij ook van zijn vrouw het een en ander opgestoken.

De kunstenaarsencyclopedie PIRON geeft weinig informatie over hem. We worden verwezen van Rausenberger naar Georoy, want zo signeert hij zijn werk. Bij het googelen lezen we de vreemdste dingen, zoals 'de heer en mevrouw Georoy' en 'uit Oost Europa afkomstig'. . . Gelukkig is er degelijke informatie van ARTO, 'geïllustreerd biografisch woordenboek der kunstenaars in België - na 1830'. Daaruit weten we, dat hij vanaf de jaren 50 deelneemt aan talrijke exposities en verschillende prijzen krijgt: de Prijs Pro Arte Christiana in 1958, de Prijs van de Nationale Bank in 1968 en de Ereprijs Banque de France in 1968. In opdracht van de Nationale Bank schildert hij een groot fresco van de Antwerpse haven.

Rausenberger maakt studiereizen naar Frankrijk, Nederland, Duitsland en Spanje en schildert ook daar sfeervolle landschappen, marines, interieurs, havens en markten. Gezien de op internet afgebeelde schilderijen, moet hij ook in Italië, Engeland en de Verenigde Staten zijn geweest en daar hebben geëxposeerd. Zeker is dat werk van hem te zien was in het Smith College Museum of Art in Northampton, Massachusetts. In 1983 is hij overleden in 's Gravenwezel, waar zijn vrouw later ook is bijgezet.