Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Verbindingen', 1994
Olieverf op doek, 90,3 x 80,4 cm,
Gesigneerd: l.o. 'marieloes reek '94'
Marieloes Reek (1948)

Wat zou de in Koog aan de Zaan geboren kunstenaar met dit grote, intrigerende olieverf op doek bedoelen? Marieloes Reek staat bekend als iemand, die tere, verstilde portretten met mysterieuze, wonderlijk getooide, theatrale hoofden maakt. De kijker wordt zachtjes, maar onweerstaanbaar aangetrokken door die vreemde personages uit een droomwereld, zonder dat het geheim of de bedoeling wordt prijsgegeven. Iedereen kan er een eigen invulling aangeven.

Hoe zien wij dit werk en wat nemen wij waar? De rechter persoon identificeren we als een vrouw, die een omzwachteld, mondgesnoerd mannenhoofd vasthoudt, terwijl ook haar eigen armen zijn gebonden. De persoon ernaast is ongetwijfeld een man, die een in banden gewikkelde vrouw omarmt, terwijl zijn armen zijn meegezwachteld. De persoon aan de linkerkant - zijn billen lijken die van een man - beschouwt het tafereel, maar kan niets zeggen of doen. Alle personages op het doek zijn innig met elkaar verbonden.

Door de titel 'Verbindingen' heeft de kunstenaar iets van de sluier opgetild, maar laat de interpretatie verder volledig aan de kijker over. Wil ze misschien uitdrukken, dat echtelieden met elkaar verbonden zijn en wel zodanig dat beide individuen geblokkeerd worden in hun individuele communicatie, hun eigen ontwikkeling en/of identiteit? Of pleit ze voor een samenleving, waarin liefde en zorg voor elkaar een grotere rol mag krijgen? Het schilderij blijft prikkelen, wat, afgezien van kleuren en compositie, de grote kracht van dit kunstwerk is.

Marieloes Reek, die in Roosendaal woont en werkt, is van 1972 tot 1976 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam opgeleid en krijgt daar onder meer les van Herman Gordijn. Vanaf 1985 treedt ze met haar werk naar buiten en sedert 1996 exposeert ze frequent, zowel solo als in groepsverband, bij een groot aantal galeries, zoals Art Works (Amsterdam), De Twee Pauwen (Den Haag), Mondriaanhuis (Winterswijk), Beeldenstorm (Bosschenhoofd), Van Strien (Nieuw Amsterdam), Zinc (Bergen NH) en Zofier (Nieuweschoot). In 2010 heeft ze gedurende drie weken een solo-expositie in de Zokyudo Gallery in Kyoto (Japan), waar ze zes werken verkoopt. In 2011 heeft ze opnieuw een expositie in Japan en wel in de toonaangevende Fuji Gallery te Tokio.

Vrijwel altijd schildert Marieloes Reek mensen, vooral hoofden met een raadselachtige, onverstoorbare blik tegen een lege achtergrond, waarbij haar palet veel nuances blauw en groen, met af en toe wat rood laat zien. De altijd aanwezige symboliek is fascinerend.