Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


Zonder titel,
Olieverf op doek, 50 x 50 cm,
Gesigneerd: l.o. 'reudink'
Jan Reudink (1939)

Jan Reudink is geboren en getogen in de Achterhoek, maar verdeelt sinds enkele jaren zijn tijd tussen een eigen huis, hoog in de Oostenrijkse bergen, en een recreatiewoning in de buurt van Ruurlo. Een groot deel van zijn leven is hij actief in het familiebedrijf, een bloeiende maalderij en veevoederhandel, maar zijn hart ligt elders. . .
Als fanatiek en succesvol schaatser - meerdere keren rijdt hij de Elfstedentocht - wordt hij begin jaren negentig teamleider van de USSR marathonschaatsploeg en reist er mee door Europa, Azië en Amerika. Overal, tot in Siberië toe, schetst hij om zijn impressies later uit te werken.

In 1996 krijgt hij een ernstig auto-ongeluk 'in de jacht naar omzet voor het familiebedrijf' en wil, na zijn herstel, alleen nog maar reizen en schilderen, iets waar hij eigenlijk zijn leven lang al van droomt. Als jonge molenaarszoon is hij namelijk altijd al aan het tekenen en schetsen, zoekt het gezelschap van kunstenaars, neemt les bij enkelen en heeft met hen 'mateloos boeiende gesprekken'. Voortaan verschijnt hij overal en altijd met een grote hoed. Reudink exposeert in het kader van de kunstroute Lochem jaarlijks in zijn atelier, destijds in Barchem en heeft ook elders tentoonstellingen. Hij schildert elke dag, als een bezetene, alsof hij veel verloren tijd moet inhalen. Inspiratie krijgt hij door zijn reizen naar onder meer de Baltische staten, Frankrijk, Schotland, Roemenië, Canada, Scandinavië en Italië: talloze landschappen, vaak geabstraheerd, zijn het resultaat.

Ook in Oostenrijk heeft hij exposities en geeft er schilderles. Hij legt, volgens eigen zeggen, zijn ziel en zaligheid in zijn schilderijen en hunkert ondertussen naar erkenning. In enkele zelf uitgegeven kunstboeken en verhalenbundels - die hij 'reisimpressies' noemt - vertelt hij, dat al zijn schilderijen als het ware zelfportretten zijn: hij schildert niet wat hij ziet, maar wat hij voelt. "In mijn werk laat ik in vorm en kleur mijn emoties zien."
In dit werk, waarin hij zand gemengd heeft met verf en dat ruw op doek heeft aangebracht, kun je heftige emoties, onstuimige beroering zien. Het silhouet van een gezicht in oker en zwart lijkt opgejaagd door een bedreigende vuurzee, of is het bloed?

Kijk ook op: www.janreudink.nl