Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Groente- en fruitstilleven',
Olieverf op paneel, 24 x33 cm,
Niet gesigneerd
Nico van Rijn (1887-1962)

Ronduit tragisch is de levensgeschiedenis van de Gooise kunstenaar Nicolaas Petrus Quirinus ('Nico') van Rijn. Kunsthandel G.J. Scherpel uit Den Haag schrijft ter gelegenheid van een expositie in 1981: 'Van Rijn is in het Gooi vooral bekend geworden door zijn zonderlinge gedrag. Al in zijn jonge jaren was hij een welhaast bezeten schilder, die zo aan zijn werk gehecht was dat hij het zelden of nooit wilde verkopen. Als gevolg hiervan leefde hij in bittere armoe, een leven dat liefdevol werd gedeeld door Gerda Knipscheer, met wie hij samenwoonde.' In het boek 'Schilders van Laren' (2003) lezen we: 'Gekleed in een lange pij met een grote hoed op het hoofd zwierf hij door het Gooi. Bezwaard door een religieus gemoed en voortdurend schuldgevoel, stond hij veraf van de fuivende Hamdorff-kunstenaars. Hart Nibbrig en Kees van Urk schijnen zijn enige vrienden te zijn geweest. (...) De in Blaricum wonende Sal Slijper was met hem begaan. Hij steunde Van Rijn financieel en kocht zijn schilderijen, zoals hij ook bij Mondriaan deed.'

Ook Pierre Stakenburg Fine Arts meldt trieste bijzonderheden: 'Toen Van Rijns situatie verslechterde en hij halverwege de jaren dertig godsdienstwaanzinnig werd, greep zijn broer Willem in. Deze vond onderdak voor de schilder in een klooster te Zundert. Hier vandaan ging Van Rijn door naar een gesticht. Door gebrek aan olieverf beperkte Van Rijn zich tot tekeningen. Enkele van deze werken op papier waren in 1974 voor het eerst te zien op een overzichtstentoonstelling van Van Rijn in het Singer Museum te Laren.' Na zo'n elf jaar in een psychiatrische inrichting te hebben verbleven lukt het na zeer veel moeite van zijn vriendin Gerda Knipscheer, de kunstschilder Kees van Urk en kunstverzamelaar Sal Slijper om Van Rijn in 1947 'te bevrijden'. Slijper biedt hem een atelier aan in Blaricum.

Nico van Rijn wordt in Hilversum geboren en krijgt zijn opleiding aan de Haagse Academie (1911-1912). Hij vestigt zich al snel in Laren en komt daar in contact met luministen en post-expressionisten als Ferdinand Hart Nibbrig, William Singer en Co Breman. Van Rijn schildert portretten, interieurs, landschappen en stillevens in olieverf en maakt tekeningen en houtsnedes. Zelden signeert hij zijn werk. Het Gemeentemuseum in Den Haag en het Singer Museum in Laren hebben werk van hem. Dit kleurrijke olieverf in expressionistische stijl is afkomstig van kunsthandel G.J. Scherpel.