Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Buste d' une jeune femme', ca. 1920
Hoogte 37 cm, marmer,
Gesigneerd: achterzijde 'G.V.Vaerenbergh'
George Van Vaerenbergh (1873-1927)

Lang zijn we op zoek geweest naar een marmeren buste, dus een staaltje beeldhouwkunst dat enkel hoofd, borst en schouders toont. Oh, er worden er genoeg aangeboden, maar vaak is de oogopslag onecht zoetsappig, ronduit aanstellerig of wel erg vroom. In 2007 vinden we dit gave marmeren borstbeeld bij de kunstgalerij van Roelof Lenten in Epse. Ze kijkt verlangend, hoop- en verwachtingsvol en ietwat bedeesd de wereld in, deze mooie, jonge, voorname vrouw. Ondanks het koele marmer blijkt ze zeer 'aaibaar', want als we langs haar heen lopen strijkt onze hand als vanzelf even over haar pijpenkrullen. Zo'n nog onbevangen, gedachteloos, zichtbaar met liefde en kunde gebeiteld persoontje is tussen de schilderijen een waar rustpunt, dat tijdperken overbrugt, jeugdige kracht uitstraalt en daardoor blijft inspireren.

Dit 'juweel' is in de eerste kwart van de vorige eeuw gemaakt door de beeldhouwer George (doopnaam: Gustave) Van Vaerenbergh, die nog steeds grote bekendheid geniet vanwege zijn vrouwenbustes in art nouveau en art deco-stijl. Hij woonde en werkte in het Belgische Schaarbeek, deelgemeente van de Brusselse agglomeratie. Aangezien de vraag naar zijn beelden groot was, werden veel van zijn ontwerpen, vooral die in gips en terracotta, in de werkplaats Carli & Frères uitgevoerd. Hetzelfde geldt voor zijn siervazen en driedelige kast- en schoorsteenmantel-stellen. Voor de fraaiste vrouwen- en meisjesbustes uit zijn oeuvre gebruikte de kunstenaar marmer, brons en albast, ook in spannende combinaties. Hier heeft hij hoofd en hals in wit marmer uitgevoerd en de japon, die over schouders en borst valt, in rood geaderd marmer. Vlekkeloos wit marmer, vaak uit het Italiaanse Carrara afkomstig, geldt als teken van puurheid en onsterfelijkheid, een symboliek die ons aanspreekt. Het woord marmer komt overigens van het Griekse 'marmaros', dat glanzende steen betekent. Het is een vrij harde, kostbare steensoort, die vele toepassingen kent en waarop ook tal van sculpteurs zich in de loop der eeuwen hebben uitgeleefd.

Als kunstvorm stamt de buste, in feite een kostbare tegenhanger van het portret, uit de Egyptische tijd en is later, toen de Grieken de wereld beheersten, opnieuw tot bloei gebracht. Waren bustes vervolgens lang uit de mode, vanaf de pruikentijd, ten tijde van de regeerperiode van zonnekoning Lodewijk XIV (1643-1715), werden er weer volop borstbeelden van vooraanstaande personen, zoals wetenschappers, wijsgeren, componisten en staatslieden gemaakt. Vandaag de dag worden borstbeelden vooral in brons uitgevoerd; marmer wordt door kunstenaars met name toegepast voor non-figuratief werk of monumentale standbeelden.

Destijds was het mode – en dus commercieel – om een geïdealiseerd schoonheidsbeeld van de te beeldhouwen personage te creëren. Onze vrouwenbuste is een 'droombeeld' van een ongeëvenaarde, pure, onwerkelijke schoonheid!