Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Gezicht op de haven van Zutphen', 1963
Gouache, 32,5 x 46 cm
Gesigneerd r.o. 'J.Rozeboom '63'
Jan Rozeboom (1945-1982)

Hij is slechts 36 jaar geworden, de uiterst getalenteerde kunstschilder Jan Rozeboom, maar hij heeft een prachtig oeuvre nagelaten. In 2009 is een overzicht van zijn werk tentoongesteld in het Henriëtte Polak Museum in Zutphen. Op de gelijktijdig gehouden expositie in Galerie Agnes Raben te Vorden, getiteld 'Elk eindpunt een nieuw begin' raken wij gefascineerd door de expressieve gouache 'Gezicht op de haven van Zutphen' uit 1963. Wij prijzen ons zeer gelukkig, dat wij dit vroege werk in de Frans & Kapma Collectie hebben kunnen opnemen. Het heeft een overrompelende verbeeldingskracht!

Jan Rozeboom wordt geboren als oudste van een tweeling. Als zoon van een bakker gaat hij bijna vanzelfsprekend naar de bakkersvakschool, maar al gauw stuurt zijn opvallend teken- en schildertalent hem in een andere richting. Tijdens een baantje bij een verpakkingsstudio wordt hij gestimuleerd om naar de kunstacademie in Arnhem te gaan. Hij volgt de avondopleiding van 1963 tot 1968 en is overdag actief aan het schetsen en schilderen.

Eigenlijk is Jan Rozeboom als kunstenaar al ver ontwikkeld op het moment dat hij met deze opleiding begon. Al op 8-jarige leeftijd krijgt hij een kunstprijs en in de jaren 60 exposeert hij regelmatig. Op de academie valt hij op door zijn eigenzinnige aanpak, waarmee de docenten niet altijd blij zijn. Hij betrekt in een van de oude torens in de stadsmuur van Zutphen een atelier en alleen al van de 360 graden lichtinval maakt hij fascinerende gouaches.

Door een noodlottige hartstilstand overlijdt hij in Griekenland, in 1982, waar hij samen met zijn partner, galeriehoudster Agnes Raben, verblijft.

Kijk ook op: www.galeries.nl/agnesraben