Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Vreugdevuur voor gemeentehuis Baarn', 1947
Olieverf op doek, 40 x 50 cm
Gesigneerd r.o. 'j.de ruig'
Jaap de Ruig (1909-1992)

Nee, dit is géén paasvuur, maar een bijzondere historische gebeurtenis! Als we dit schilderij zien, bij kunsthandel Arnold in Gasselternijveen (provincie Drenthe), doet het ons in eerste instantie denken aan de paasvuren, die zo horen bij de oude, maar nog steeds levendige, Achterhoekse tradities. Eens per jaar vlamt, ook hier vlakbij, het vuur van opgestapeld snoeihout, aangevoerd vanuit de wijde omgeving, hoog op. Stiekem strijden de naburige dorpen onderling om de eer wie de grootste stapel weet te verzamelen en dus het indrukwekkendste vuur heeft. Elk jaar weer is het fascinerend om de vele aanschouwers en hun wisselende schaduwen te zien. Kunstschilder Jaap de Ruig heeft dat zeer goed weergegeven.

De achterkant van het werk blijkt hoogst interessante informatie te geven. Hier staat de verrassende titel: 'Het vreugdevuur ter gelegenheid van de geboorte van prinses Marijke op 18 februari 1947'. Ook is het adres van de kunstenaar vermeld: Atelier voor Beeldende Kunsten, Sumatrastraat 5, Baarn. Een sticker laat zien dat het schilderij afkomstig is van de Collectie Dienst voor 's Rijks verspreide kunstvoorwerpen 's-Gravenhage, collectie Baarn '63 – '64, lijst KWH. Pal voor het gemeentehuis van Baarn, waar het prinsesje enkele dagen later wordt aangegeven, heeft Jaap de Ruig in de winterse kou dit historische festijn geschetst en de speciale sfeer – volwassenen en kinderen in dikke jassen rondom het vuur – vastgelegd om voor het nageslacht te behouden.

In de catalogus van de ere-tentoonstelling ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Jaap de Ruig lezen we over zijn intense liefde voor de natuur en zijn grote drijfveer voor een veelzijdig kunstenaarschap. Hij schildert intuïtief, impressionistisch, maar ook realistisch. 'Dingen die iedereen begrijpen kan', maar dan met een eigen coloriet. Zijn leven lang heeft de kunstenaar in Baarn gewoond en heel wat inwoners van die plaats hebben schilderles van hem gehad.

Tijdens het Keizersgrachtconcert in Amsterdam in 2009 ontmoeten we via via zijn dochter, Marja den Broeder-de Ruig, en delen we met haar gedachten over 'het vreugdevuur', dat daardoor voor ons nog meer lading krijgt.
Toeval bestaat niet. . .