Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Joke K in groene trui',
Olieverf op paneel, 44 x 37,5 cm,
Gesigneerd: r.b. 'j.santen'
Josef Santen (1926-1988)

Deze mysterieuze vrouw, die wat ongemakkelijk poseert, intrigeert ons vanaf het eerste moment. Ze lijkt op het puntje van de stoel te zitten, klaar om elk moment op te springen. De schilder heeft verso haar naam geschreven, Joke K, met de toevoeging Josef Santen fecit (heeft het gemaakt), maar wie is of was deze donkerblonde vrouw in korte rok en groene trui? Pas als het werk al een tijdje bij ons aan de muur hangt ontdekken we via internet dat zij de Haarlemse kunstschilder Joke Kokkelkoren moet zijn, destijds leerling van Joseph Carolus Emile ('Josef') Santen. Op haar website schrijft Joke Kokkelkoren (1950): "Ik heb les gehad aan zijn atelier. Het was in hoofdzaak werken naar stillevens, en dan in de sfeer van Boot en Verwey (…)."

Met Boot wordt de legendarische kunstenaar Henri Frédéric Boot (1877-1963) bedoeld, leraar van Santen. Volgens Hans Rededer (NRC 1977) woonde en werkte Boot in een 'grenzeloos vervuild' huis aan het Klein Heiligland te Haarlem 'bij een gloeipeertje dat door stof geen licht verspreidde en bij een raam dat door vuil en spinrag ook geen daglicht doorliet'. Diezelfde Boot leidde echter verschillende kunstenaarsverenigingen en was een erudiet spreker. Onder zijn leerlingen bevinden zich, naast Santen, Kees Verwey en Anton Heyboer. Allemaal waren ze lid van het Schildersgenootschap 'Kunst zij ons doel' (KZOD).

Terug naar Josef Santen. Volgens de kunstenaarsencyclopedie van Pieter Scheen schildert hij in een expressionistisch-naturalistische stijl, won hij eens de derde prijs van het Willink van Collenfonds en hangt er werk van hem in het Frans Halsmuseum in Haarlem.
Santen was een zeer productieve schilder, die bijna dagelijks aan nieuwe schilderijen begon, maar veel werk bleef onvoltooid. Het Haarlems Dagblad schreef in een necrologie: 'Santen meester van het onvoltooide'. Gelukkig is 'onze' Joke wel compleet.
Naast kunstschilder was hij verzamelaar en mecenas van zijn toenmalige boezemvriend Anton Heyboer. Voor de expositie 'Missing Years' van 19 februari tot en met 6 mei 2012 in kasteel Nijenhuis (onderdeel van Museum de Fundatie)*, zijn 150 werken van Heyboer uit Santens erfenis geselecteerd. Een boeiende man, die Josef Santen, over wie wij vast nog meer interessants zullen horen.

* De tentoonstelling is helaas enkele dagen voor de opening afgelast