Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Romantisch Blaricum in de sneeuw',
Olieverf op paneel, 22,5 x 31 cm,
Gesigneerd: l.o. 'd.schulman'
David Schulman (1881-1966)

Nadat zijn villa 'Beukenroode' aan de Tooroplaan 57 in Blaricum tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gevorderd is, belandt de Joodse kunstenaar David Schulman in kamp Westerbork, maar wordt er door vrienden al spoedig bevrijd. Dezelfde vrienden weten zijn villa met inboedel en vele schilderijen verzegeld te krijgen, zodat hij hier zijn artistieke loopbaan, na een spannende oorlogstijd, kan voortzetten. In het boek 'Schilders van Laren' (2003) staat dat David Schulman zijn vele vriendschappen dankt aan zijn grote inzet voor tal van schildersverenigingen. Zo is hij medeoprichter van de Tien, de eerste kunstenaarsvereniging van Laren, secretaris van de Vereniging van Beeldende kunstenaars Laren-Blaricum, die in 1921 het licht zag en bestuurslid van de in 1935 opgerichte Gooische Schildersvereniging. Bovendien is hij lid van de Gooische Commissie voor Sociale Kunstopdrachten.

Ook buiten het Gooi is hij in allerlei kunstenaarsorganisaties actief, zoals in Arti et Amicitiae (onder meer als voorzitter) en St Lucas in Amsterdam en Pulchri Studio in Den Haag. Verder is hij afgevaardigde van de Nederlandse Tentoonstelling in Folkestone (1925) en Antwerpen (1938), lid van de tentoonstellingsjury in het Stedelijk Museum in Amsterdam (1932), lid van de Centrale Commissie van Advies, lid van de Rijkscommissie Eregelden en voorzitter van de tentoonstelling 'Schilders van nu' in het 'Stedelijk'. Best bijzonder voor een autodidact.

Schulman krijgt verschillende onderscheidingen, waaronder de Willink van Collenprijs (1909), medailles in Santiago (1910) en San Francisco (1915), de gouden medaille van St Lucas (1930), de 'Extra Premie' (geldprijs) van Arti et Amicitiae (1936) en de gouden medaille van koningin Wilhelmina (1939). Voor zijn verdiensten wordt hij in 1955 benoemd tot ridder in Orde van Oranje Nassau.

Omdat zijn vader, Lion Schulman, een handel in verfmaterialen heeft en ook zelf schildert, komt David al op jonge leeftijd in contact met kunstenaars, waaronder Albert Neuhuys, die zijn talent herkent en hem aanmoedigt. Gooise dorpsgezichten, vooral als er sneeuw ligt, fascineren hem. ‘Schilders van Laren’ daarover: 'Zijn beste schilderijen zijn die waarop de lage boerderijen aan rulle, besneeuwde zandpaden liggen te dromen, badend in het zonlicht, hun blauwige of purperen schaduwen werpend op de blinkende sneeuw. Niet wars van effecten ving hij het tafereel vaak in de oranje rode gloed van een ondergaande zon. Zijn penseelstreek was fors, de vormen van de huizen suggestief, breed opgezet.' Werk van hem hangt in verschillende musea.