Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Werf te Oostende', 1925
Olieverf op doek, 40 x 50 cm,
Gesigneerd: r.o.'maurice seghers'
Maurice Seghers (1883-1959)

Adembenemend is de sfeer die dit schilderij oproept. Je voelt de ijzige kou en hoort de stilte van de vrijwel verlaten werf, waar een eenzame schipper zich warmt aan een vuurtje. Rake stemmingen zijn ook precies waar de schilder om bewonderd wordt. Dreigende onweersluchten of de invallende schemering typeert hij perfect in olieverf.
Meestal schildert hij zee- of havengezichten, soms een landschap, maar vrijwel altijd is er water te zien op zijn doeken. Ja, de Belgische schilder Maurice Seghers struint graag met ezel en palet door de havens van Antwerpen en de pittoreske kustplaatsen tussen Nieuwpoort en Oostende, waar hij een groepje vissersboten, een werf, een brug of een sluis sfeervol vereeuwigt. Kenmerkend daarbij is het licht in zijn werk en de impressionistische toets, zo meldt de kunstenaarsencyclopedie Piron.

Seghers krijgt zijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, waar talloze grote talenten hun basiseducatie kregen en waar eveneens zijn vader, Henri Seghers Jr (1848-1919), is opgeleid. De appel valt ook in dit geval niet ver van de stam: beiden zijn gefascineerd door het schippersleven en hebben dat onder meer in Zeeland decennialang gedocumenteerd via een groot aantal tekeningen.

In de Dietsche Warande en Belfort, jaargang 1906, wordt Maurice Seghers door A.W.Sanders van Loo beschreven als 'een jong, tot hiertoe weinig bekend kunstenaar', die van 17 tot 26 november een dertigtal schilderijen exposeert in 'een ongunstig gelegen zaaltje van de Métropole te Antwerpen'. De recensent zegt een bezoek te willen brengen aan het atelier van Seghers en schrijft: 'Hij is in ieder geval geheel vrij van het moderne lawaai, van 't zoeken naar luid-opdringende effecten in gillende kleuren (…). Hij schijnt weinig door Franschen, integendeel, geheel onbewust misschien, eenigszins door Hollanders te zijn beïnvloed, bezit iets van hun kwaliteiten en is 't best in 't weergeven van stemmingen (...)'.

Twee jaar later wordt in dezelfde Dietsche Warande en Belfort – het oudste, nog steeds bestaande Vlaams literair tijdschrift, dat in 1900 voor het eerst onder die naam verscheen - vermeld, dat Seghers 'met reuzenschreden is vooruitgegaan. Prachtig, vol innige stemming en heel teer van kleur waren zijn Morgen, Avondschemering, Markt te St-Anna-ter-Muiden en Avond (...)', schrijft de verraste recensent.