Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Pussycat'
Gouache, 47 x 28 cm
Gesigneerd l.o. 'Helen Sieger'

De werken van Helen Sieger zijn opgenomen
in de Sieger-White Stichting
Helen Sieger (1911-2010)

In 1948 komt Helen Sieger-White (New York, 1911-2010) vanuit Amerika naar Nederland om aan de Rijksacademie van Amsterdam beeldhouwkunst te studeren. Onder invloed van haar man, de kunstschilder Fred Sieger (1902-1999), ontstaat bij haar de drang om ook op het platte vlak scheppend bezig te zijn. Haar sterke behoefte om met kleur te werken doet haar aan het eind van de jaren vijftig definitief overstappen naar de schilderkunst. Gelukkig maar, want Helen blijkt een rastalent.

Meestal maakt ze expressieve gouaches (plakkaatverf op papier of karton), soms een olieverf op doek, waarop vooral mensen, vaak vrouwen, te zien zijn. Zelf noemt ze haar werk 'figuratief, maar niet realistisch' (...) en 'misschien wel kinderlijk of naïef'. (...). "Ik denk dat mijn wezenlijke uitgangspunten intuïtie en spontaniteit zijn", zei ze eens in een interview. Dat precies is de kracht van haar werk. Kijk naar haar personen en je proeft de emoties, de twijfel, de drijfveren en soms het zinloze van het bestaan. "Ik vind het leven niet gemakkelijk en op het moment dat je langzamerhand wat begrip en inzicht begint te krijgen ga je dood."

Telkens als wij de gouache 'Pussycat' bekijken - Helen Sieger geeft haar werk, altijd achteraf, een Engelse titel en dateert haar werk niet - spelen die al in 1994 opgetekende woorden door ons hoofd. Ze staan los van het werk, maar zijn er ook op de een of andere manier mee verbonden. Hoe dan ook, het werk krijgt door dit brokje kennis van haar levensfilosofie, voor ons een extra dimensie. Recent (2009) spreken we Helen Sieger bij de opening van een expositie van schilderijen van haar overleden echtgenoot. Energiek vertelt ze dat ze nog altijd schildert, in haar atelier in Zevenaar. "Tegenwoordig meer abstract dan figuratief. Fred vond altijd dat mijn kracht vooral op het figuratieve vlak ligt." Schilderen geeft haar een doel in het leven. "Je moet een doel hebben anders ga je mentaal dood", zegt ze in haar monografie. Helen Sieger schildert op een spontane, ongeremde wijze, waarbij kleuren, meer nog dan vormen, haar stemming van het moment weergeven.
En dat doet ze in een geheel eigen, herkenbaar handschrift.

Helaas is Helen op 1 maart 2010 in haar woonplaats Zevenaar overleden.