Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Kruisiging in Vietnam' 1964
Gouache + vetkrijt, 67 x 98 cm,
Gesigneerd m.o. 'jan sierhuis 64'
Jan Sierhuis (1928)

Verrassing! Op de Realistenbeurs in de Passenger Terminal in Amsterdam (2008) lopen we bijna tegen Jan Sierhuis aan. Geweldig, want we willen kunstenaars, waar we werk van hebben, graag ontmoeten en van henzelf horen waarom ze schilderen, zoals ze schilderen. Meteen raken we in een interessant gesprek verzeild. Hij vraagt (met zijn sappige, Amsterdamse tongval) of we werken van hem hebben en zo ja welke. Naast een olieverf 'Moeder met spelende kinderen' noemen we de hier afgebeelde gouache 'Kruisiging in Vietnam' uit 1964. Hij kan zich dit werk, waarin heftige emoties rond de Vietnam-oorlog zichtbaar zijn, nog goed herinneren. De titel heeft hij op de achterkant vermeld en er bij geschreven dat het werk niet in de zon mag hangen, vanwege het vetkrijt dat hij heeft gebruikt. Roerend, die zorg voor het schilderij en typerend. . .
Hij wil graag weten hoe we het in ons bezit hebben gekregen. Wel, het komt uit de bedrijfscollectie van uitgeverij VNU, die in 2005 is afgestoten.

Terwijl we zo met hem praten ziet hij voortdurend bekenden voorbij komen. Af en toe worden handen geschud en een schouderklop uitgedeeld. Spontaan complimenteren mensen hem met zijn jongste werk. Jan Sierhuis glundert, geniet van de waardering en laat zich gewillig fotograferen.

Over Jan Sierhuis, rasechte Amsterdammer, zijn verschillende monografieën uit gebracht. Hij blijkt als klein jongetje al opvallend goed te tekenen en krijgt op 9-jarige leeftijd een heus schildersezeltje en -kistje. Op zijn 19e wordt hij toegelaten aan de Rijksacademie, verlaat die weer na een conflict, maar ver volgt de opleiding als er een nieuwe directeur is. Veel later, in 1984, wordt hij er docent. Sierhuis ontworstelt zich aan zijn armoedige jeugd, is sterk betrokken bij politiek en maatschappij en ontwikkelt gaandeweg een eigen, onstuimige stijl. Hij raakt weliswaar bevriend met leden van de Cobra-groep, maar sluit zich er niet bij aan. Begin jaren zestig breekt hij door. Galeries in binnen- en buitenland exposeren zijn werk en musea kopen het aan, maar ondanks zijn bekendheid is Jan Sierhuis zichzelf gebleven en schildert hij, tot op de dag van vandaag, zijn eigen realiteit.