Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Panorama met buitenplaats en ooievaarsnest', 1970
Aquarel, 52 x 72 cm,
Gesigneerd: r.o. 'ciano siewert 70'
Ciano Siewert (1942)

Cynici die menen dat moderne kunst vooral lucht is, krijgen bijna gelijk, want deze aquarel bestaat voor meer dan 80% uit lucht. Dat is kenmerkend voor de kunstenaar. Zijn lage horizonten vormen het zwaartepunt van zijn landschappen, die daardoor oneindig weids lijken. Hoewel huizen en kerk gedetailleerd zijn weergegeven is het lastig ze te lokaliseren. Een onzer vrienden meent kasteel Biljoen in Velp (Gld) te herkennen. Knap, want de kunstenaar geeft de werkelijkheid niet altijd natuurgetrouw weer: "Ik wijk in vrijwel elk werk op een aantal punten van de zichtbare werkelijkheid af. Ik breng mijn eigen ordening aan, ik arrangeer en vervolmaak de compositie volgens mijn eigen inzichten. Zo moet er uiteindelijk een spannend, overtuigend beeld ontstaan", zegt de schilder in het boek 'Ciano Siewert, een overzicht' uit 2000.

Feliciano (Ciano) Siewert, in Rotterdam geboren, is vernoemd naar een Franse halfbroer van zijn moeder. Zijn jeugd is weinig rooskleurig: armoede kenmerkt de oorlogsjaren, in 1944 krijgt hij tuberculose en een jaar later overlijdt zijn vader. Al jong volgt hij tekenlessen en amper 16 jaar wordt hij toegelaten tot de Rotterdamse Academie. Hij werkt echter liever in de natuur en zwerft liftend, overal schetsend en aquarellerend, door Europa. Op zijn achttiende emigreert hij met zijn kersverse vrouw, die hij in Gretna Green heeft getrouwd, naar Australië en volgt er lessen op de Academie van Sydney. Door teleurstellingen keert hij na zeven maanden al terug naar Rotterdam, waar hij met tekenen en aquarelleren de kost verdient. Bedrijven en overheidsinstanties tonen belangstelling voor zijn werk, zoals Hoogovens, KLM, ING, Texaco en het Rotterdamse Gemeentearchief.

Impulsief reist hij naar de Kaap-Verdische Eilanden om na vier maanden terug te keren. Met een nieuwe, Amerikaanse vriendin trekt hij door Europa en volgt haar dan naar de Verenigde Staten, waar hij via de chique kunsthandel Far Gallery op Madison Avenue opdrachten uitvoert voor de firma Lublin en The Bank Street Atelier Ltd. Na twee jaar komt hij terug in Nederland.

Je kunt hem zeker een succesvol kunstenaar noemen: hij exposeert frequent, verkoopt goed en krijgt allerlei opdrachten voor posters en een serie kalenders. De komst van een nieuwe vrouw doet hem in 1998 naar Utrecht verhuizen, waar hij nog steeds woont en werkt.

Kijk ook op: www.cianosiewert.nl