Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Zo zit dat', 1992
Acryl op doek, 108 x 108 cm,
gesigneerd: r.o. 'slaats 92'
Miriam Slaats (1958)

Ze is een mooie en sympathieke vrouw met een gulle lach. Op een zonnige zomerdag in 2008 viert Miriam Slaats haar 50ste verjaardag en tevens haar 25-jarig kunstenaarsjubileum op een sfeervolle lokatie in Vught. De dresscode is 'absolute white', waaraan de honderden gasten graag gehoor geven. Iedereen, behalve Rudi Fuchs, kunsthistoricus en oud museumdirecteur, die zich geheel in het zwart heeft uitgedost en het eerste boek 'Mijn tafel van geluk' (monografie over de kunstenares) in ontvangst neemt. Het indrukwekkende naslagwerk (48,5 x 35,5 cm) verraadt door de originele lay-out meteen Slaats' opleiding als grafische en publiciteitsvormgever aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht.

Kunstenares Miriam Slaats is trouw gebleven aan abstracte composities, waarin ze veelal wel een figuratief element aanbrengt. In het begin is dat een bloem, een vlinder, een vogel, of een vetersluiting, na jaren stapt ze over op de collagetechniek en zie je verrassend een Mona Lisa, een flard tekst, een Italiaanse fresco of een stuk kant op het doek. Zijn haar schilderijen aanvankelijk opgewonden kleurrijk, later toont haar palet vooral milde, aardse tinten met accenten in zilver en goud. Meer recent gaan onder het motto 'less is more' de sobere witten, die ze in meerdere lagen aanbrengt, overheersen. Elk werk krijgt een titel. "Woorden en verf zijn voor mij hetzelfde", zegt Miriam in haar monografie. Haar gevoel is de leidraad en dus tekent haar karakter zich af in haar werk: fantasierijk, poƫtisch, optimistisch, vol humor, maar ook diepzinnig en soms ondeugend.

Al sinds begin jaren negentig volgen wij Miriam, die in galeries in Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje heeft geĆ«xposeerd. Heel bijzonder was de duo-tentoonstelling bij 'De Galerie' in Den Haag met haar broer Geert Slaats, schoenontwerper: Geert met bijzondere en toch draagbare designschoenen en Miriam met schilderijen, waarop de schoen als motief is verwerkt.

Dit expressieve, vroege werk uit 1992 straalt kracht en verbeelding uit. Je kunt er niet omheen; het schilderij is er gewoon en hoeft zijn plaats niet te veroveren. De kleuren en vormen blijven onze fantasie op sleeptouw nemen.

Kijk ook op: www.miriamslaats.com