Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'De gekooide cornoelje', 1997,
Acryl op papier, 39 x 51 cm,
Gesigneerd: r.o. 'elli slegten 97'
Elli Slegten (1939)

De natuur fascineert haar mateloos, maar ze geeft die niet tot in de details realistisch weer. Zelf noemt Elli Slegten haar stijl van schilderen 'niet abstract en ook niet naturalistisch, maar kleurrijk en levendig'. Michiel Morel zegt in 2012 over haar: 'Ze schildert stralende, kleurrijke, veelal abstracte composities naar aanleiding van planten, bloemen, bomen en het landschap in haar omgeving.' En Inge Pollet legt in De Gelderlander in 2006 uit: 'Elli Slegten is een tuinvrouw. Haar werk gaat over de natuur, over het grillig verloop ervan en over de schoonheid aan de andere kant. Ze houdt van bossen en van alle planten in haar eigen tuin, die de afmeting heeft van een klein park. Ze weet alles over deze planten, welke goed zijn in een compote en welke goed tegen hoofdpijn. Ze leeft zich eigenlijk in in de planten (...). Het gaat er bij haar niet om dat alles keurig afgebeeld wordt (...), maar dat de ziel ervan gevangen wordt.' 'Nieuw figuratief' is het etiket dat de kunstenaarsencyclopedie van Pieter Scheen op haar stijl plakt.

Aanvankelijk schildert ze haar tuinen en landschappen in olieverf, later in acryl. Er zijn ook veel zeefdrukken van haar schilderijen gemaakt. Op internet zien we daarnaast voorbeelden van 'Elli Slegten behang', een kleurrijk feest van geabstraheerde bloemblaadjes. In heel Nederland heeft ze geëxposeerd en onder meer het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem (MMKA) heeft werken van haar opgenomen.

De in Wijhe (Overijssel) geboren Elisabeth Hermina Maria ('Elli') Slegten bezoekt de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en krijgt er les van Fred Sieger (zie nr. 78). Later is ze zelf tien jaar docent schilderen aan diezelfde academie. Volgens de kunstenaarsencyclopedie van P.M.J. Jacobs verblijft ze achtereenvolgens in Velp (1969), in de omgeving van Dieren (1983) en sinds 1991 in Doesburg. Ze woont en werkt er met haar echtgenoot, de kunstenaar en tentoonstellingsmaker Marten Hendriks (1941), die eveneens leerling van Fred Sieger is geweest. Samen hebben ze twee kinderen (Lieven en Rosemin), die inmiddels ook weer kunstenaar zijn.

Dit schilderij, gemaakt in 1997, kopen we bij Renate van der Hoeven, eigenaresse van de voormalige galerie De Pol in Pannerden. De bontbladerige heester, hier dramatisch gekooid, toont haar pracht met name in de winter als zijn dieprode takken fascinerend contrasteren met de gevallen sneeuw.