Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Man in Chiaggia', 1930,
Zwart krijt, 21 x 13 cm,
Gesigneerd: r.b. 'w.s.' + 'chiaggia 30'
Willy Sluiter (1873-1949)

Jan Willem ('Willy') Sluiter is een ongelofelijk veelzijdig kunstenaar: hij tekent, schildert, aquarelleert en lithografeert. Ook is hij zeer bekend als maker van rake politieke prenten, in het oog springende affiches (waarbij hij zich laat inspireren door Toulouse Lautrec) en vlijmscherpe karikaturen; hij voert reclameopdrachten uit, ontwerpt boekbanden en omslagen voor bladmuziek, vereeuwigt met groot gevoel voor humor tal van dolkomische, uit het leven gegrepen situaties, maar legt eveneens diep tragische gebeurtenissen, zoals het bombardement van Rotterdam in mei 1940, vast. Daarnaast is hij een gevierd portretschilder in hogere kringen. De notariszoon wordt niet zo maar een gentleman-kunstenaar genoemd. . .

Volgens de kunstenaarsencyclopedie van Pieter Scheen is Willy Sluiter in Amersfoort geboren. Eerst aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam en vervolgens aan die in Den Haag krijgt hij een gedegen opleiding. Hij is rusteloos, woont en werkt achtereenvolgens in Zwijndrecht, Dordrecht, Rotterdam, Scheveningen, Katwijk aan Zee, Volendam, Laren NH en tenslotte in Den Haag. Van verschillende kunstenaarsverenigingen is hij lid geweest: onder meer 'Pulchri Studio' (Den Haag), 'Arti et Amicitiae' (Amsterdam), 'Pictura' (Dordrecht) en de Rotterdamse en Haagse Kunstkringen. Sluiter maakt ook tal van reizen naar het buitenland, soms samen met collega-kunstenaar Piet van de Hem. Zo bezoekt hij Italië, Frankrijk en Spanje. Onderweg tekent en schetst hij voortdurend. Heel inspirerend is een grote reis naar het vroegere Nederlands Indië: zijn in kleur getekende reisverslag wordt in 1923 uitgegeven onder de titel 'Per stoomboot maatschappij Nederland naar Java'.

Zijn schilderijen en tekeningen zijn succesvol geëxposeerd in tal van galeries en musea, die ook werken van hem in hun collectie hebben opgenomen. Tijdens zijn leven heeft hij eveneens - en zeer terecht - een lange reeks van onderscheidingen ontvangen. Nog steeds zijn zijn tekeningen, posters - bijvoorbeeld met 'lawn tennis' taferelen - en tentoonstellingsaffiches voor Hamdorff in Laren populair op veilingen en bij kunsthandels. De rake schets van deze 'man in Chiaggia', gemaakt in 1930 in de streek rond Venetië, is er een goed voorbeeld van. De onverstoorbare Noord-Italiaanse boer met pet en snor vinden wij een karakter dat tot de verbeelding spreekt; iemand die steeds weer tot leven komt, als je er naar kijkt.