Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh

'Gezelschap op het strand',
Olieverf op paneel, 22 x 26,5 cm,
Gesigneerd: l.o. 'louis soonius'


'Te paard naar het strand',
Olieverf op paneel, 22 x 26,5 cm,
Gesigneerd: l.o. 'louis soonius'

Louis Soonius (1883-1956)

Deze twee idyllische schilderijtjes, gemaakt door Lodewijk ('Louis') Soonius, kopen wij in 1984 op de veiling van H.F. Kamerbeek. Het tafereel met de ruiters is eerder, in 1876, geschilderd door Anton Mauve (1838 - 1888), die het 'Rit langs het Scheveningse strand' noemde. Diens werk, dat 45 bij 70 cm meet, is opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum te Amsterdam. Het is bovendien afgebeeld op de cover van de monografie over Anton Mauve uit 2009. Voor het andere schilderijtje, waarop een in 19de eeuwse kledij gestoken gezelschap op het strand verpoost, is een tafereel van de Franse schilder Eugène Boudin (1824 – 1898) uit Trouville-sur-Mer als voorbeeld gebruikt.

Beide werkjes van Soonius hebben ongetwijfeld gediend als een oefening: het naschilderen van beroemde schilderijen was door de eeuwen heen een belangrijke manier om je te bekwamen in schildervaardigheid. Niet voor niets is ‘oefening baart kunst’ een bekend gezegde. Vanzelfsprekend moest de kunstenaar wel zijn eigen signatuur op het schilderij zetten. Voor ons is dit een juweel van een pendant, dat Soonius in het prille begin van de 20ste eeuw heeft gemaakt. Het laat zien dat hij toen al geboeid was door het strandleven.
Het Scheveningse strand, al dan niet met uitzicht op het Kurhaus en de Pier, heeft Soonius namelijk vele malen in olieverf vereeuwigd. Die impressionistische schilderijen bekoren velen door hun zonnige kleuren en losse, 'makkelijke' toets. Heel geliefd in de kunsthandel zijn ook schilderijen met in het zand spelende kleuters en die met kinderen en ezeltjes langs de vloedlijn. De kunstenaar schildert eveneens regelmatig hem bekende families op het strand van Kijkduin, waarschijnlijk in opdracht.

Die stranden waren dicht bij huis, want de kunstenaar is in Den Haag geboren, is er aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten opgeleid en heeft er vrijwel zijn hele leven gewoond. Nou ja, voor 1930 woont hij een tijdje in Veur, waar vanaf 1924 de electrische Blauwe Tram van Scheveningen naar Leiden doorheen rijdt en dat nu is opgeslokt door Leidschendam. Hij schildert en tekent naast strandtaferelen en zeegezichten ook stadsgezichten met mensen en dieren, interieurs, naakten, weide- en winterlandschappen. Louis Soonius was lid van de Haagse Kunstkring en heeft onder meer les gegeven aan Arie Zwart (1903-1981).