Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Geisha', 2000,
Keramiek, hoogte 80 cm
Ada Stel (1947)

Vrouwen hebben een centrale plaats in het oeuvre van Ada Stel. Haar werk is een onafgebroken ode aan vrouwen uit alle werelddelen, die in het leven van alledag zo vaak een onderbelichte rol spelen. Op haar website noemt ze vrouwen 'de stille kracht in de geschiedenis'. Over dit in 2000 bij Galerie Wildevuur in Hooghalen gekochte beeld kun je zeggen, dat Ada Stel er inderdaad in geslaagd is om de vrouw in geabstraheerde vorm imposant gestalte te geven, als ware zij een vèr stralende vuurtoren of een ander onwankelbaar baken. Het is een vrouw waar je niet omheen kunt: charmant en tegelijkertijd iemand wiens sterke schouders heel wat zorgen en verantwoordelijkheid kunnen dragen.

Nadat de kunstenares in de negentiger jaren een bezoek aan Zuid Afrika en Zimbabwe bracht komt het thema 'vrouw' pas goed tot leven. Daar ziet zij hoe vrouwen veelal ondankbaar en onzichtbaar werk doen, maar toch fier en rechtop blijven. Dat fascineert haar: "Het zijn trotse vrouwen, die een groot besef van eigenwaarde uitstralen." Ada Stel heeft veel Afrikaanse en – na reizen naar Japan en China – Aziatische vrouwen uitgebeeld, waarbij de rijke kleurenpracht van de kledij een ware eyecatcher is. Wij prijzen ons gelukkig daar enkele van in onze collectie te hebben.

De sympathieke, in Appingedam geboren, kunstenares werkt met klei, die ze zelf samenstelt. Voor het decoreren gebruikt ze 'engobes, oxyden, terra-sigillatais en diverse glazuren', zo staat op haar website. Het effect ervan is fabuleus! Aanvankelijk maakt ze uitsluitend keramische beelden, later brengt ze haar vrouwen ook in brons en in polyester tot leven. Polyester biedt haar de mogelijkheid om beelden te maken tot wel 3,5 meter hoog. Daarnaast legt Ada Stel zich steeds meer toe op de schilderkunst. Het kenmerkt haar bescheidenheid dat ze haar schilderijen eerst signeert met MoiA en sinds 2006 met Ada; pas vanaf 2008 durft ze haar volledige naam erop te zetten. Ook in dit werk blijven vrouwen domineren.

Ada Stel is ondertussen al meer dan 30 jaar een succesvolle kunstenares, die zowel nationaal als internationaal exposeert. Thuisbasis is haar atelier en galerie ArtiSjok in Tjerkwerd. In een tweede atelier, in Bolsward, realiseert ze haar grote, polyester beelden en haar schilderijen. Daarnaast exposeert ze, op 250 meter van het Jopie Huisman Museum in Workum, in Galerie Ada Stel, naast eigen scheppingen ook werk van andere kunstenaars.

Kijk ook op: www.adastel.nl  en www.artisjok.com