Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Portret Man' + 'Portret Vrouw', pendant, 2007
Olieverf op doek, 49 x 40 cm
Gesigneerd l.b. 'dick tasma'
Dick Tasma (1951-2013)

De tragi-komische trekken van clowns, beroepshalve vrolijk maar vaak met een hoofd vol persoonlijke tragiek, heeft Dick Tasma intrigerend weer-gegeven. De oogopslag gaat je door merg en been en de vrolijk vuurrood geverfde, sensuele mond druipt van droefenis. Daarentegen lijkt de felgroene verf streek op het vrouwenhoofd een poging om het allemaal wat speelser en luchtiger te maken. Clown, paljas en hofnar weerspiegelen de uitersten van het leven. Heeft niet iedereen met vreugde en verdriet te maken?

Wij ontmoeten Dick Tasma voor het eerst tijdens een vernissage bij galerie Nijehove in Diepenheim en raken op slag gefascineerd door zijn werk. Eerst valt ons het portret van een vrouw met 'clowneske trekken' op en het laat ons niet meer los. Later is ook het markante mannenhoofd niet van ons netvlies af te branden. Op ons verzoek worden de twee doeken even naast elkaar gehangen en meteen zijn we verkocht: in dit bijzondere dubbelportret herkennen we onszelf. Het duo blijft indringend boeien, tart onze emoties, zet aan tot zelfreflectie en prikkelt nog elke dag onze fantasie.

Dick Tasma woont en werkt in Nijmegen. Hij is opgeleid aan de kunst-academie in Tilburg, waar hij met name beïnvloed is door de docenten Nico Molenkamp (1920-1998) en Gérard Princée (1908-1999). "Van Nico Molenkamp leerde ik geestdriftig te werken, mijn geest op drift te laten gaan (..). Gérard Princée bracht me bij dat de geest moet heersen over het schilderij, dat deze verbonden is met het materiaal en de taal van het materiaal spreekt (..)", aldus de kunstenaar. Zijn thema 'clowns' is onmiskenbaar geïnspireerd door het werk van Nico Molenkamp.

Frequent exposeert Dick Tasma in galeries, bij kunsthandels en op kunst-beurzen in Nederland, maar ook in Duitsland (onder andere in Duisburg, Emmerich, Mannheim en Berlijn), Zwitserland en Italië. Frankrijk en Amerika 'hangen in de lucht'. Werk van hem is opgenomen in een respectabel aantal bedrijfs collecties (Gasunie, Ohra, Hogeschool Arnhem, Radboud Ziekenhuis en andere) en in talloze particuliere collecties in binnen- en buitenland.

Helaas is Dick Tasma op 19 maart 2013 overleden.