Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Eruptie van bloemen in vaas', 1998
Olieverf op doek, 39 x 48 cm
Gesigneerd: l.o. 'pt' en dorso 'paula thies '98'
Paula Thies (1920-2000)

Voor de artistieke ontwikkeling van Paula Thies zijn de zomercursussen van Oskar Kokoschka in Salzburg in de jaren 1957 en 1958 van groot belang geweest. Belangrijker dan haar studie aan de Rijksacademie in Amsterdam, vindt ze. "Kokoschka speelde zichzelf helemaal uit, een complete theateruitvoering. Hij ging zelfs stampvoeten als zijn cursisten zaten te knoeien. Maar zijn temperament was heel aanstekelijk. In mij heeft hij het vuur ontstoken", zo herinnert Thies zich. Kokoschka's lessen draaien om goed kijken en daadwerkelijk zien, wat volgens hem veel interessanter is dan academische kennis, dus lessen in bijvoorbeeld anatomie of perspectief.

Paula Thies behoort tot zijn betere leerlingen en werkt primair vanuit een innerlijke drift, haar manier van zelfexpressie. In de monografie uit 2004 staat het zo: 'Ze voelde zich thuis bij het snelle en ongecompliceerde, instinctieve schilderen en gaf zich volledig over aan de zinnelijke perceptie van vormen, kleuren, licht en beweging.'

In een toelichting bij een expositie (in 1990) wordt gezegd: 'Op haar doeken, opgezet in flamboyante kleuren en een brede schilderwijze, schijnt de voorstelling slechts een aanleiding te zijn om te kunnen schilderen. Met de vitaliteit van een 'Jonge Wilde' geeft ze lading aan haar schilderijen met expressionistisch uitgevoerde lijnen, vlekken en kleurvelden.' Thies schildert iedere dag. "Als ik dat niet heb (…) word ik humeurig en ga ik te keer."

Paula Thies wordt in Amsterdam geboren en bezoekt daar de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. In 1949 huwt ze de schilder/tekenaar Jaap Nieuwenhuis, verhuist in 1952 naar Broek in Waterland en in 1972 naar het aan de IJssel gelegen boerendorpje Welsum. Ze schildert, aquarelleert en tekent mensen, dieren, landschappen en bloemen. Vanaf 1958 heeft ze regelmatig solo- en groepstentoonstellingen in musea en galeries in Nederland, maar ook in Frankrijk, de USA en Italië. Ze maakt studiereizen naar onder meer Italië (Venetië, Florence en Rome), Oostenrijk, Zwitserland, Engeland en Spanje en krijgt verschillende prijzen, o.a. de Oskar Kokoschkaprijs (1958) en de 'Wedgwoodprijs' (1966). Verschillende musea hebben werk van haar, waaronder het Stedelijk in Amsterdam. In 2000 overlijdt ze plotseling op 79 jarige leeftijd in haar woonplaats.

In 2009 bezoeken wij een tentoonstelling in haar huis in Welsum met rondom een indrukwekkende tuin. We kopen enkele schilderijen van galeriehoudster Renate Verhoeven te Pannerden, waaronder dit werk. Thies maakt hierin de bloemen tot iets onwaarschijnlijks en verbeeldt de innerlijke krachten van de natuur zo, dat het onze aandacht voortdurend opeist.