Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Boom', keramiek,
Hoogte 26 cm
Niet gesigneerd
Stella Jansen-Tuma (1926-2009)

Als een luchtballon die langzaam leegloopt, zo verdwijnen de kunstwerken uit Galerie Nijehove in Diepenheim. Na 16 jaar sluit galeriehoudster Ans Nijhof in het najaar van 2010 de deuren en we komen haar bedanken voor de mooie tentoonstellingen. Vrijwel alle schilderijen zijn al terug naar de kunstenaars, wat rest is een reeks kunstboeken en enig keramiek, dat ze niet eerder heeft geëxposeerd. Meestal is keramiek niet het eerste waar onze belangstelling naar uit gaat, maar nu trekt een bijzonder object onze aandacht. Het is een gestileerde boom in aardetinten en niet geglazuurd, zodat de oppervlaktestructuur recht doet aan het karakter van ruwe schors. Erbij hangt een kaartje met de tekst: 'De hiernaast en in de vitrine geplaatste keramische kunstwerken zijn van de hand van de helaas overleden kunstenares Stella Jansen-Tuma. Zij heeft ons verzocht deze in onze galerie te verkopen en de totale opbrengst ter beschikking te stellen van het KWF Kankerfonds. Aan dit verzoek geven wij gaarne en met respect gevolg'. Ontroerend zoals het verhaal erachter ook dit kunstwerk een extra dimensie geeft. Onvermijdelijk dat we ervoor vallen.

Stella is in 1972 begonnen met het volgen van cursussen textiele werkvormen en experimenteel weven in Amersfoort. In de jaren erna krijgt ze diverse opdrachten van particulieren en bedrijven. In 1975 neemt ze keramieklessen bij de internationaal bekende keramiste Marianne Franken. Verder bezoekt ze talloze workshops, seminars en werkweken om de verschillende stooktechnieken perfect onder de knie te krijgen. De mogelijkheden van klei boeien haar mateloos en het accent van haar werkzaamheden komt geheel op keramiek te liggen. 'In klei kan ik mijn emoties uitdrukken. Meestal begin ik met een vaag idee, maar al gauw gaat de klei met me aan de loop', zo heeft ze het eens uitgedrukt. Bronnen van inspiratie zijn voor haar structuren, mossen, zee, strand, verweringsprocessen van natuurlijke materialen, spanning in een lijf van mens of dier, maar ook wapperend wasgoed of een bollend zeil.

Haar talent, passie en kunde doen haar keramische objecten ver uitstijgen boven het gemiddelde, zodat ze wordt gevraagd om aan de Volksuniversiteit in haar woonplaats Zutphen keramiekcursussen te geven, wat ze van 1982 tot 1998 doet. Ze exposeert in onder meer Amersfoort, Maarsbergen, Enschede en Apeldoorn. In Galerie Tingeling in Dieren is permanent werk van haar te zien geweest.