Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Klaprozenveld in Zuid-Frankrijk', ca. 2003
Aquarel, 41 x 52,5 cm,
Gesigneerd: m.o. 'peer van veen'
Peer van Veen (1936)

Tevergeefs zoeken wij zijn naam in de kunstenaarsencyclopedieën Scheen en Jacobs en ook op internet is de informatie over Peer van Veen schaars. Gelukkig zien en spreken we hem tijdens een regionale expositie en ontmoeten we hem, nu samen met zijn Hongaarse vriendin, opnieuw tijdens de vernissage van onze tentoonstelling 'Mensenkinderen' in Holten (mei 2013).

Het landschap is een belangrijk thema in het werk van de in Tilburg geboren Peer van Veen. Slaperige vergezichten, sfeervolle zonnebloemvelden en pittoreske dorpjes ontstaan in lichte, mediterrane kleuren tijdens de vele omzwervingen, die hij met zijn (overleden) vrouw Annie in de Franse Provence en de Languedoc maakt.
Maar ook zijn thuisbasis, Twente en de Achterhoek, is een voortdurende bron van inspiratie: de ruige houtwallen, meanderende beken, verregende akkers en van ouderdom wat scheefgezakte boerderijen, waarvan soms alleen het dak boven een glooiing in het land uitsteekt. En niet te vergeten de rivier de IJssel met zijn bijzondere luchten, weelderig begroeide oevers en uiterwaarden en fascinerende, met de zon meebewegende waterschittering. Daarnaast maakt hij stillevens, portretten en naakten in olieverf, aquarel, oostindische inkt en pastelkrijt en vaak ook in gemengde techniek.

Pas in het voorjaar van 2004 besluit Peer van Veen zich geheel aan het kunstenaarsbestaan over te geven. Voor die tijd is hij werkzaam in het onderwijs. Toegerust met zijn akte MO handvaardigheid geeft hij les in de vakken tekenen en handvaardigheid op verschillende scholen in Nederland, maar ook op Aruba, waar zijn drie kinderen zijn geboren, en in Frankrijk en Ierland, waar hij als gastdocent heeft gewerkt. Al veertig jaar woont hij in Goor, terwijl zijn atelier zich in de voormalige varkensschuur van een boerderij aan de rand van Borculo, met uitzicht op de velden, bevindt. Daar geeft hij regelmatig lezingen en workshops en houdt er open huis tijdens kunstroutes. "Ontmoetingen met kunstliefhebbers zijn vaak heel inspirerend, want een kunstenaar werkt altijd maar alleen", vertelt hij.

Dit klaprozenveld in Zuid-Frankrijk stamt uit 2003; we kopen het rechtstreeks van de kunstenaar. Het is enigszins strak gestileerd en minimalistisch weergegeven en ademt zodoende een prettige eenvoud. Je ervaart de rust van het hete middaguur in het zonnige zuiden. Wij vinden voldoende aanknopingspunten om het kleurige beeld in onze fantasie verder in te vullen.