Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


Handbeschilderde vaas, ca. 1970,
Delft polychroom, h. 65 cm,
Gesigneerd: (onder) HB (= Henk Boot), nr. 875
Keramiekfabriek 'Velsen' (1920-2002)

In september 2014 oordeelt de rechtbank Noord-Nederland dat Aardewerk- en Tegelfabriek Tichelaar bv (Makkum) aangemerkt kan worden als 'kunstenaar' en daarom het verlaagde tarief van zes procent voor de btw-heffing mag toepassen. Volgens de rechtbank is bij het maken en verkopen van keramische bloempiramides (onder meer voor de museumshop van het Rijksmuseum in Amsterdam) de verhouding tussen kunstenaar en aardewerkfabriek zo uniek dat hun bijdragen tot het uiteindelijke resultaat nauwelijks te onderscheiden zijn.

Datzelfde kun je hier zeggen. De door Henk Boot ontworpen en met de hand beschilderde, 65 cm hoge vaas is gemaakt bij Keramiekfabriek Velsen in Sassenheim. Een samenwerking, die getuigt van groot kunstenaar- en vakmanschap. Triomfantelijk staat de imposante vaas met zijn prachtige kleuren en bijzondere decor tussen onze schilderijen te pronk.

Keramiekfabriek Velsen heeft een bewogen historie. In 1920 beginnen Eelke Snel en Koen Mertens een pottenbakkerij in Velsen. Mertens haakt echter al na een jaar af. De fabriek verandert verschillende keren van naam en heet Potterie Kennemerland in 1920 en 1921, waarna tot 1929 de naam Kennemer Pottenbakkerij wordt gehanteerd, die vervolgens overgaat in N.V. Kennemer Potterij. Tot 1932, wanneer het bedrijf failliet gaat. Er wordt een doorstart gemaakt met als nieuwe handelsnaam E. Snel voorheen N.V. Kennemer Potterij. In 1939 wordt de firma overgenomen door een tweetal schilders, die de zaken voortzetten onder de naam Kunstaardewerkfabriek Velsen. Als de Duitsers in 1943 het bedrijfspand in Velsen vorderen, wordt verhuisd naar Sassenheim, waarbij de naam, intussen opnieuw veranderd, nu in Keramiekfabriek Velsen in ere wordt gehouden. In 1953 verwoest een grote brand de schilderzaal en een groot deel van de fabriek. Om het productieproces door te laten gaan werken de schilders tijdelijk vanuit een vlakbij gelegen café. Veertig jaar later slaat het noodlot opnieuw toe als door brand de fabriek wordt verwoest. Weer wordt een doorstart gemaakt, maar er wordt steeds minder handgeschilderd en steeds meer in opdracht geproduceerd. Tenslotte sluit de fabriek in 2002 definitief de deuren.

In de loop van haar bestaan is een grote verscheidenheid aan modellen vervaardigd, van sierlijke vazen tot fraai gestileerde, al dan niet abstracte plastieken, van kandelaars tot serviezen. Naast (bijna) uni objecten worden decoraties aangebracht, die variëren van art deco-achtige blokjesranden tot gecompliceerde twee- en meerkleurige (polychrome) motieven uit de bloemen-, planten- en vogelwereld. Het maakt de borden en (deksel)vazen tot ware kunstwerken.

Kijk ook op: www.polychroom.nl