Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Een hemel apart', 1984
Gouache, 39 x 28 cm
Gesigneerd r.o. 'VRHF'
Gradus Verhaaf (1932-2017)

Aan de Veluwezoom, met voor zijn deur de steile opgang naar de 'Posbank', woont en werkt beeldend kunstenaar Gradus Verhaaf. Die stille plek met uitzicht op de natuur lijkt een ideale inspiratiebron, waar een kunstenaar tot in het diepst van zijn ziel kan voelen om die emoties boven te halen, die hij vorm wil geven. Gradus Verhaaf is Amsterdammer van geboorte en dat hoor je nog aan zijn spraak. Hij doorloopt er de Rietveld en Rijks Academie. Als zijn vrouw Corrie een benoeming krijgt als bewegingsdocente aan de Arnhemse toneelschool, moet hij weg uit zijn geliefde stad. Aanvankelijk schildert hij figuratief, maar later is hij steeds abstracter gaan werken.

Zijn oeuvre kun je globaal in vieren verdelen: aquarellen van Zuid-Franse landschappen, gouaches waarin mensen de hoofdrol spelen, fantasievolle pentekeningen en abstracte olieverf-composities, opgebouwd met onbeduidende, afgedankte spulletjes als verfrommelde stukken papier, lapjes stof en takkenbossen. "Hij schildert bij voorkeur datgene, waarvan hij een afkeer heeft en dat doet hij prachtig", schreef een recensent eens.

Diep geroerd zijn wij door de gouaches, waarop met enkele schijnbaar simpele penseelstreken trefzeker een variatie aan emoties is gevisualiseerd. Het indrukwekkendst vinden we - wellicht mede gezien Niek's professie - die werken, waarop psychiatrische patiënten zijn gevisualiseerd. Gradus Verhaaf heeft enige jaren - welke kunstenaar kent geen financieel moeilijke tijden - als creatief therapeut in de psychiatrische inrichting Groot Graffel in Warnsveld gewerkt en werd daar geraakt door het basale gevoelsleven van de bewoners. De hier afgebeelde gouache geeft op ontroerende wijze weer, dat psychiatrische patiënten niet per definitie ongelukkig zijn, maar ze leven wel in een andere wereld, misschien wel in een hemel, die wij niet kennen. In het karakteristieke huis in De Steeg is het, na het plotselinge overlijden van Corrie, stiller dan ooit. Wij hopen er nog vaak met Gradus door zijn werk, zijn kijk op het leven, te 'bladeren'.