Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. Frederik van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Martinitoren met Grote Markt te Groningen',
Olieverf op doek, 30 x 25 cm,
Gesigneerd: l.o. 'p.j.a.wagemans'
Pieter Johannes Alexander Wagemans (1879-1955)

De Groninger Martinitoren is talloze malen gefotografeerd, getekend en geschilderd. Als het markante symbool van wat ooit de derde handelsstad van Nederland was vanuit de verre ommelanden opdoemt, betekent dat thuiskomen voor stadjers en anderen, die langer of korter in Groningen hebben verbleven. D'ole Grieze waakt als een wijze patriarch over hun stad, de stad, want in heel het noorden is er maar één indrukwekkende huizenzee die op deze benaming kan bogen.

Voor ons hebben de Martinitoren en de aanpalende Martinikerk nog een speciale betekenis. Onze ouders van de Kapma-kant deden in de Martinikerk hun belijdenis en traden er in het huwelijk. Een gravure van de Martinitoren hing hun leven lang liefdevol aan de woonkamermuur en heeft nu bij ons een plek gekregen. Toch kunnen we het niet laten om mee te bieden, als we dit olieverfschilderij op een veiling voorbij zien komen. En: hebbes! Door een zorgvuldig uitgezochte lijst komen de kleurtonen nog helderder naar voren, waardoor het zonnige karakter prachtig uitkomt. Het schilderij is een historisch document, hoewel de kunstenaar zich wel bepaalde vrijheden heeft gepermitteerd. Dat is ook wel weer prettig, want het intrigeert en nodigt uit om er 'mee bezig' te zijn. Aan de afgebeelde gebouwen en de kleding van de personen leiden we af dat het begin twintigste eeuw is gemaakt.

De maker van dit schilderij, Pieter Johannes Alexander Wagemans, woonde en werkte zijn leven lang in Den Haag; hij is er geboren en overleden. Het RKD noemt hem een decoratieschilder, een huisschilder, een monumentaal kunstenaar, een kunstschilder en een vervaardiger van mozaïek. Op zeker moment besluit hij nog alleen als kunstschilder zijn brood te willen verdienen. Volgens De Scheen heeft hij 'een massa stadsgezichten' geschilderd, waaronder historische plekken in Den Haag, Leiden, Delft, Dordrecht, Rotterdam en Amsterdam. Zijn werk heeft, volgens dezelfde kunstenaarsencyclopedie, doorgaans een dermate hoge kwaliteit, dat verscheidene van zijn schilderijen qua signatuur zijn vervalst tot J.C.K. Klinkenberg (1852-1924), een eveneens Haags schilder, maar met een grotere statuur wiens werk dan ook aanzienlijk duurder is.
Wagemans wordt een uitgesproken 'colorist in traditioneel-realistische stijl' genoemd. Zijn werk is nog steeds zeer geliefd, ongetwijfeld omdat het bij veel mensen nostalgische gevoelens oproept.